Οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες σπεύδουν να προετοιμαστούν για τις πιθανές επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών, με ορισμένες να σχηματίζουν «ομάδες εργασίας για τους δασμούς», ακόμη και όταν οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι εισφορές στον τομέα θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες.
Η Fresenius Medical Care δήλωσε ότι ενεργοποίησε για πρώτη φορά την «ομάδα εργασίας δασμών» της για να διαχειριστεί την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προτεινόμενες εμπορικές κινήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με ορισμένο ποσοστό της παραγωγής να είναι πιθανό να επηρεαστεί άμεσα.
«Σαφώς εξετάζουμε τι θα συμβεί με τους δασμούς στην Ευρώπη και τι θα συμβεί επίσης με τους δασμούς στον ιατρικό εξοπλισμό», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Χέλεν Γκίζα στην εκπομπή Squawk Box Europe του CNBC την περασμένη εβδομάδα.
Ο πρόεδρος Τραμπ υπέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι η επόμενη που θα αντιμετωπίσει σαρωτικούς δασμούς 25% στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, όπως έγινε και με τον Καναδά και το Μεξικό. Αυτό έλαβε χώρα μία εβδομάδα αφότου ο Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ενιαίας επιβάρυνσης περίπου 25% σε όλες τις εισαγωγές φαρμάκων, αυτοκινήτων και μικροτσίπ.
Η πρόταση αυτή προκάλεσε την ανησυχία ορισμένων αναλυτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τέτοιοι δασμοί στη φαρμακοβιομηχανία θα σηματοδοτούσαν παραβίαση των κανόνων που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, στον οποίο είναι μέλος και οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη Φαρμακευτική Συμφωνία του ΠΟΕ του 1994, η πλειονότητα των φαρμακευτικών προϊόντων και των ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους εξαιρούνται από δασμούς, δεσμεύοντάς τα σε αφορολόγητα επίπεδα. Ωστόσο, ο Ντίντερικ Στάντιγκ, οικονομολόγος της ING, δήλωσε ότι η διάταξη αυτή μπορεί να μην είναι αρκετή για να αποτρέψει τα σχέδια του ηγέτη του Λευκού Οίκου.
Η αβεβαιότητα όσον αφορά τις προτάσεις του Τραμπ – και η σκοπιμότητά τους – αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές θα ήταν από τις πλέον πληγείσες από τους σαρωτικούς δασμούς στον τομέα. Οι ΗΠΑ κατανάλωσαν φαρμακευτικά προϊόντα αξίας περίπου 560 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, εκ των οποίων περισσότερο από το ένα τρίτο ήταν εισαγόμενα, κυρίως από την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Ελβετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ING.
Η γερμανική Fresenius Medical Care δήλωσε ότι οι δασμοί θα πλήξουν πιθανότατα την προμήθεια μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και αναλώσιμων προϊόντων του ομίλου στις ΗΠΑ, ακόμη και αν μέρος της παραγωγής της εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ παραμένει απομονωμένο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alcon, Ντέιβιντ Έντικοτ δήλωσε ότι η ελβετο-αμερικανική εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών συσκευών «δίνει πολύ μεγάλη προσοχή» στους δασμούς. Παρά το γεγονός ότι βλέπει περιορισμένη έκθεση σε άμεσο επίπεδο εισαγωγών-εξαγωγών, ο Έντικοτ επεσήμανε πιθανές ανησυχίες γύρω από τις αλυσίδες εφοδιασμού της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πρώτων υλών.
Ο Μπράιαν ΜακΝαμάρα, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης Haleon, δήλωσε ότι αν και μεγάλο μέρος των πωλήσεων της εταιρείας στις ΗΠΑ προέρχεται από την εγχώρια παραγωγή, η επιχείρηση «επεξεργάζεται ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις» των δασμών σε ένα από τα εργοστάσιά της στον Καναδά και σε αρκετά ακόμη στην Ευρώπη.
Ένας από τους στόχους των δασμών του Τραμπ είναι η ενίσχυση της εγχώριας αμερικανικής παραγωγής. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer πρότεινε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της από το εξωτερικό στα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ για να μετριάσει το υψηλότερο κόστος.
«Εάν συμβεί κάτι, θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του μεταφέροντ την παραγωγή στις αμερικανικές μας εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά στο ετήσιο συνέδριο υγειονομικής περίθαλψης της TD Cowen.
Παρ’ όλα αυτά, οικονομολόγοι έχουν αμφισβητήσει τη λογική μιας τέτοιας στρατηγικής και την ικανότητα των επιχειρήσεων να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα στο χρονοδιάγραμμα που επιθυμεί ο πρόεδρος.
«Θα χρειαστεί χρόνος για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής και τη χρήση της αδρανούς παραγωγικής ικανότητας», δήλωσε ο Στάντιγκ. «Δεύτερον, οι οικονομίες κλίμακας για την παραγωγή γενόσημων API [δραστικών φαρμακευτικών συστατικών] στην Ινδία και την Κίνα είναι τόσο σημαντικές που ακόμη και με δασμό 25% η παραγωγή γενόσημων API δεν είναι κατ’ ανάγκη φθηνότερη στις ΗΠΑ. Τρίτον, θα αποδειχθεί δύσκολο να προμηθεύονται γρήγορα οι αναγκαίες πρώτες ύλες».
Εν τω μεταξύ, άλλα στελέχη έχουν προειδοποιήσει ότι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις θα χρησιμεύσουν μόνο για να ανεβάσουν τις τιμές στον ήδη δαπανηρό τομέα της υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ.
«Πολλές εταιρείες έχουν μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, οπότε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πλήξει είτε τις εταιρείες είτε τους ασθενείς, είτε άλλα μέλη του αρκετά πολύπλοκου αμερικανικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο αναλυτής της Sydbank, Σόρεν Λόντοφτ.
Διαβάστε ακόμη
Πώς μπαίνει stop στις παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές στα σούπερ μάρκετ
Reuters: Ο Άρειος Πάγος διέταξε την απελευθέρωση του Ισραηλινού μεγαλοεπιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ
Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια τα οικόπεδα του Γαβαλά στην Κηφισιά (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα