Μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στις 10 Ιανουαρίου με την έγκριση για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που επενδύουν απευθείας στο Bitcoin, αμοιβαία κεφάλαια ξεκίνησαν να είναι διαθέσιμα στους επενδυτές, εξηγεί η ελβετική τράπεζα UBS. Το υφιστάμενο Bitcoin Trust, επίσης, μετατράπηκε σε ETF.

«Ενώ πολλοί επενδυτές θεωρούν τα ETF ως έναν ευκολότερο τρόπο για να έχουν πρόσβαση και επένδυση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, το ενδιαφέρον των επενδυτών και οι ροές δεν έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στις προσδοκίες που υπήρχαν πριν από την έναρξη λειτουργίας. Η θεμελιώδης επενδυτική υπόθεση για τα κρυπτονομίσματα, σε γενικές γραμμές παραμένει αδύναμη, κατά την άποψή μας», υπογραμμίζει η UBS.

«Από την έναρξη διαπραγμάτευσης των ETF στις 11 Ιανουαρίου, τα περιουσιακά στοιχεία των αμοιβαίων κεφαλαίων Bitcoin ETF ύψους 25,3 δισ. δολαρίων παρουσίασαν απογοητευτικές καθαρές εισροές (0,8 δισ. δολάρια), καθώς οι επενδυτές έστρεψαν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία από τα υφιστάμενα οχήματα υψηλότερου κόστους στα Bitcoin ETFs. Το 10ετές Bitcoin Trust (το οποίο μετατράπηκε σε ETF) είδε εκροές ύψους 4,4 δισ. δολαρίων, ενώ τα 10 νέα ETF είχαν εισροές ύψους 5,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg στις 25 Ιανουαρίου. Αυτή η καθαρή εισροή ήταν ανεπαρκής για να αποτρέψει την πτώση κατά 15% κάτω από τα 40.000 δολάρια. Ενώ η πρόσβαση στα Bitcoin ETFs έχει βοηθήσει τους επενδυτές, δεν έχουμε πειστεί από το τη διαρθρωτική ιστορία των κρυπτονομισμάτων», επισημαίνει η τράπεζα.

«Μέρος του αρχικού ενθουσιασμού για τα Bitcoin ETFs βασίστηκαν στην ελπίδα μεγάλων εισροών, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές θα αναζητούν έναν πιο ρευστό τρόπο για να τοποθετηθούν σε αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Ενώ οι εισροές μπορεί να αυξηθούν, καθώς οι επιχειρήσεις μελετούν και εγκρίνουν τις επενδύσεις, οι αρχικές ροές ήταν υποτονικές σε σύγκριση με την έναρξη π.χ. του SPDR Gold Shares ETF (χρυσός). Το ενιαίο ETF του χρυσού είδε εισροές ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ την πρώτη εβδομάδα σε σύγκριση με τις τρέχουσες καθαρές εισροές ύψους 0,8 δισ. δολαρίων για το καλάθι των 11 ETFs στο Bitcoin. Επιπλέον, οι δυνητικές ροές περιουσιακών στοιχείων έχουν περιοριστεί, λόγω των κανονισμών που έχουν στα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία για επενδύσεις Bitcoin ETFs σε πολλές εταιρείες επενδύσεων και χρηματιστηριακών συναλλαγών», συμπεραίνει η τράπεζα.

Οι κίνδυνοι και γιατί οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές πρέπει να τα αποφύγουν

Η UBS επισημαίνει επίσης τη μικρή συσχέτιση μεταξύ του επικείμενου μετασχηματισμού halving του Bitcoin και της βελτίωσης της απόδοσης. «Το τέταρτο συμβάν halving αναμένεται τον Απρίλιο του 2024, όταν η ανταμοιβή για τις συναλλαγές εξόρυξης Bitcoin θα μειωθεί στο μισό. Ενώ η τρίτη μείωση κατά το ήμισυ συνέπεσε με ένα ράλι στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 68.000 δολαρίων, δεν βλέπουμε στατιστικά κάποιο σημαντικό μοτίβο που να υποδηλώνει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των συμβάντων halving και των επιδόσεων των τιμών. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι τα κρυπτονομίσματα είναι πιθανό να παραμείνουν ευμετάβλητα», υπογραμμίζει η τράπεζα.

«Επίσης, οι ανησυχίες για την ασφάλεια παραμένουν. Θεμελιωδώς, εξακολουθούμε να μην είμαστε πεπεισμένοι ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να κάνουν σημαντική είσοδο σε ουσιαστικές και ανατρεπτικές πραγματικές περιπτώσεις χρήσης στον κόσμο. Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να εκθέσουν τους επενδυτές σε νομικούς, ρυθμιστικούς, τεχνολογικούς κινδύνους, κινδύνους φήμης και κινδύνους αγοράς, καθώς και σε εγκληματικές και παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα Bitcoin ETFs παρέχουν έναν εύκολο τρόπο για τους επενδυτές να επενδύσουν σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, η θεμελιώδης υπόθεση για τα κρυπτονομίσματα, σε γενικές γραμμές, παραμένει αδύναμη, κατά την άποψή μας. Πιστεύουμε ότι οι σημαντικές διακυμάνσεις των τιμών τα καθιστούν περισσότερο κερδοσκοπικό εμπόριο και συμβουλεύουμε τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να επικεντρωθούν στην τεχνολογία, σε ηγετικές επιχειρήσεις που παρέχουν, ενεργοποιούν ή χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία για ανάπτυξη, την απόκτηση μεριδίου αγοράς ή τη μείωση του κόστους», καταλήγει η ελβετική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη 

Scope: Στο BBB- με σταθερό outlook το ελληνικό αξιόχρεο – Στάση αναμονής από τον γερμανικό οίκο (πίνακες)

POS: Παράταση ενός μήνα στην προθεσμία εγκατάστασής τους από τους επαγγελματίες

BofA: Γιατί η υπεραπόδοση της Ελλάδας θα διατηρηθεί και τα επόμενα έτη – Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ