Παράταση έως ένα μήνα στη δυνατότητα παραγγελίας POS χωρίς την απειλή προστίμων για τους 35 νέους κλάδους (λαϊκές, ταξί, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, περίπτερα κλπ), εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης μετά από αίτημα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Με βάση όσα ισχύουν σήμερα, η προθεσμία παραγγελίας POS για τους νέους υπόχρεους έληγε στις 31 Ιανουαρίου τα POS, ενώ από τον Φεβρουάριο απειλούντο με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Εφόσον ανακοινωθεί η παράταση, την οποία το Επαγγελματικό Επιμελητήριο θεωρεί δεδομένη, οι νέοι υπόχρεοι θα έχουν περιθώριο προμήθειας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου, ενδεχομένως με παράλληλη υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης από την τράπεζα για απόρριψη προηγουμένου αιτήματος χορήγησης POS.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι δεν μεταβάλλεται η προθεσμία διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS για όλους όσοι είχαν POS πριν την επέκτασή τους στους 35 κλάδους, ενώ για τους νέους υπόχρεους η εγκατάσταση του POS θα γίνεται αυτόματα με τη διασύνδεση με τις ταμειακές. Η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες καθώς καταγράφονται προβλήματα απόρριψης των αιτήσεων προμήθειας POS από τις τράπεζες, κυρίως στον κλάδο των ασφαλιστικών συμβούλων .

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνάντηση εργασίας που είχαν ο πρόεδρος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Γαβαλάκης, με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, ανέδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά με το θέμα των POS και τη δυσκολία εφαρμογής της σχετικής οδηγίας έως το τέλος Ιανουαρίου, όταν και ολοκληρώνεται η χρονική προθεσμία.

«Η αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. έλαβε τη δέσμευση του κ. Θεοχάρη ότι θα δοθεί παράταση ενός μήνα για την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS από τους επαγγελματίες και ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα εκδοθούν διευκρινιστικές από το Υπουργείο προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που καταγράφονται έως τώρα, κυρίως από τις τράπεζες.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε πολλές περιπτώσεις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν προμήθευαν τους υπόχρεους με τα POS, επικαλούμενα είτε οφειλές της επιχείρησης, είτε απαιτούσαν τριετή σύμβαση, είτε συγκεκριμένο τζίρο.

Πλέον, μετά και την παρέμβαση του Ε.Ε.Α. το οποίο ζητούσε από την Πολιτεία να βρεθεί λύση καθώς ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την 1η Φεβρουαρίου και μετά ήταν υπαρκτός, το αρμόδιο Υπουργείο ετοιμάζεται να ανακοινώσει παράταση έως τις 29/2/2024.

Για αυτή τη θετική εξέλιξη, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε:

«Ήταν ένα δίκαιο αίτημα του Επιμελητηρίου, κάτι που αναγνώρισε και ο κ. Θεοχάρης. Αυτό που ζητάμε πλέον είναι μέσα στο νέο χρονικό περιθώριο, να συμβάλει η Πολιτεία στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί εξαιτίας της στάσης των τραπεζών και να προχωρήσει η αγορά στην εγκατάσταση των τερματικών αποδοχής καρτών -όπου αυτό είναι υποχρεωτικό- χωρίς το άγχος των προστίμων».

Διαβάστε ακόμη

BofA: Γιατί η υπεραπόδοση της Ελλάδας θα διατηρηθεί και τα επόμενα έτη – Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν (γραφήματα)

Γερμανία: Στο Βερολίνο με τρακτέρ οι αγρότες – Θα επιδώσουν κείμενο με τις θέσεις τους στα γραφεία των κομμάτων

Μπολόνια: Μετά το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ. τώρα επίδομα και για ποδήλατα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ