Τον «χορό» των αξιολογήσεων του 2024 από τους διεθνείς οίκους «άνοιξε» η γερμανική Scope Ratings, με την αξία της ετυμηγορίας της να έχει αναβαθμιστεί περαιτέρω μετά και την επίσημη αναγνώριση της από την ΕΚΤ, στις αρχές Νοεμβρίου. Ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου, όπως και τις σταθερές προοπτικές του.

Η Scope που πέρυσι έφερε… γούρι στην ελληνική οικονομία αποτελώντας μαζί με την ιαπωνική R&I τους δύο πρώτους οίκους που βαθμολόγησαν το ελληνικό αξιόχρεο στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας, στο ΒΒΒ- με σταθερό outlook, κράτησε σήμερα αμετάβλητη τη βαθμολογία της. Ωστόσο, τα θετικά σχόλια στην έκθεση της διατηρούν «ανοιχτό» το παράθυρο για αναβάθμιση σε θετικό outlook σε επόμενη αξιολόγηση.

Η έκθεση στέκεται στην ώθηση που συνεχίζει να προσφέρει στην ελληνική οικονομία η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη από την Ευρώπη, ήδη από την εποχή της πανδημίας, αλλά και στη βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων, με σημείο αιχμής την ισχυρή πτώση του λόγου του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος από το 2020, σε συνδυασμό με την επίσης δυναμική οικονομική ανάκαμψη και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται επίσης στη συνέχιση των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων, που περιόρισαν τους υψηλούς δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Αν και στα σημεία ρίσκου επισημαίνονται τα ευάλωτα σημεία που εξακολουθούν να εντοπίζονται στο τραπεζικό σύστημα.

Στην έκθεση γίνεται μνεία και στο θετικό αντίκτυπο που έφερε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία ενδυνάμωσε τα ελληνικά ομόλογα.

Η Scope αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, στο 2,2% το 2024 και στο 2,3% το 2025, έναντι της προβλεπόμενης διαμόρφωσης του ΑΕΠ στο 2,1% το 2023. Η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις θα καταλαγιάσουν και η αγορά εργασίας θα ενισχυθεί, ενώ η πρόσφατη χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης αναμένεται να στηρίξουν την ώθηση των επενδύσεων.

Ο λόγος του χρέους αναμένεται να υποχωρήσει περίπου στο 140% ως το 2028 (από το 160% που εκτιμάται ότι βρισκόταν στα τέλη του 2023) υποστηριζόμενος από διατηρούμενα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την παράλληλη αύξηση της επιβάρυνσης των τόκων.

Πηγή: Scope Ratings

Θετικός αντίκτυπος

Σημειωτέον πως ήδη η επιρροή των μέχρι τώρα αναβαθμίσεων έχουν αποτυπωθεί στην αγορά των ελληνικών ομολόγων και την κάθετη πτώση των αποδόσεων την ώρα μάλιστα που οι οικονομικοί και δημοσιονομικοί τριγμοί στη Γερμανία έχουν φέρει σε αντίθετη πορεία τα γερμανικά ομόλογα. Έτσι και το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έχει υποχωρήσει κάτω από τις 100 μονάδες, γεγονός που βελτιώνει τους όρους δανεισμού της χώρας και βελτιώνει την εισροή φρέσκων… κονδυλίων.

Πάντως, είναι σαφές ότι το στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών είναι να διασφαλίσει φέτος νέες αναβαθμίσεις για το ελληνικό αξιόχρεο, πέραν της επενδυτικής βαθμίδας.

Πηγή: Scope Ratings

Η Αθήνα ποντάρει στην σταθερή πολιτική κατάσταση, τη θετική πορεία της οικονομίας, τη δυναμική συνέχεια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βέβαια τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων για να φτάσει στις νέες αυτές αναβαθμίσεις.

Κλειδί θεωρείται ειδικά η απομείωση του δημοσίου χρέους, με την κυβέρνηση να έχει βάλει στόχο την περαιτέρω πτώση του στο 152,3% του ΑΕΠ.

Επόμενα ραντεβού

Επόμενος σταθμός στον κύκλο των αξιολογήσεων είναι η ετυμηγορία της DBRS, στις 8 Μαρτίου. Ωστόσο ως πλέον σημαντική αξιολογείται η έκθεση από την Moody’s, στις 15 Μαρτίου, δεδομένου πως παρά τη διπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου πέρυσι, πρόκειται για τον μόνο οίκο που δεν έχει δώσει ακόμη στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Διαβάστε ακόμη 

POS: Παράταση ενός μήνα στην προθεσμία εγκατάστασής τους από τους επαγγελματίες

BofA: Γιατί η υπεραπόδοση της Ελλάδας θα διατηρηθεί και τα επόμενα έτη – Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν (γραφήματα)

Η Levi’s ξηλώνει το 15% του εταιρικού της προσωπικού – Σχέδιο αναδιάρθρωσης $120 εκατ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ