(Τελευταία ενημέρωση – 22:00) Μικρές μεταβολές παρουσιάζει σήμερα η Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν κατά πόσο ευσταθούν οι ανησυχίες για επιβράδυνση ή και ύφεση της οικονομίας.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 78 μονάδες ή 0,24% και καθορίζεται στις 32.734 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 αναζητά κατεύθυνση, χάνοντας αυτήν την ώρα 0,02%, στις 4.155 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται θετικό έδαφος, σημειώνοντας άνοδο 0,36% στις 12.714 μονάδες.

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στα στοιχεία για τις μηνιαίες θέσεις εργασίας, τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν την Παρασκευή. Τα νέα δεδομένα εκτιμάται ότι θα συν-διαμορφώσουν τις επικείμενες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για την επιτοκιακή πολιτική. 

Άλλωστε, οι ιθύνοντες της Federal Reserve συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αναζητώντας στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Ας σημειωθεί ότι, για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό (9,1%), η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων (βρίσκονται στο 2,25%), σε μια προσπάθεια περιορισμού της προσφοράς χρήματος.

Αυτό, όμως, με τη σειρά του, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του ΑΕΠ, με αρκετούς αναλυτές να προειδοποιούν για επερχόμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Ήδη, μάλιστα, στο α’ και στο β’ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ εμφάνισε αρνητική μεταβολή σε σχέση με πέρυσι.  

Σήμερα, στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα 24-30 Ιουλίου, οι οποίες αυξήθηκαν στις 260.000, σημειώνοντας άνοδο κατά 6.000 σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.  

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, με τις διοικήσεις των Virgin Galactic, AMC Entertainment και Beyond Meat να δημοσιεύουν τα νέα μεγέθη. Μέχρι στιγμής, οι ανακοινώσεις των εισηγμένων αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα του επιχειρείν εν μέσω ενός περιβάλλοντος ψηλού πληθωρισμού, ακριβότερου κόστους δανεισμού και τσουχτερών τιμών ενέργειας. 

Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε συνέχεια των ισχυρών χθεσινοβραδινών κερδών, με τον Dow Jones να κερδίζει περισσότερες από 400 μονάδες και να καταγράφει την πρώτη άνοδο του Αυγούστου. Ο S&P 500 δε, βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου.

Στην Ευρώπη, οι δείκτες έκλεισαν με ήπια κέρδη, με την αβεβαιότητα να επιστρέφει επηρεάζοντας το επενδυτικό κλίμα και την προσοχή να είναι στραμμένη στην αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η BoE.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο υποχωρεί σχεδόν κατά 3% στα 87,98 δολάρια το βαρέλι, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 90 δολάρια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριοο χρυσός ενισχύεται κατά 1,96% στα 1,811 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε επίσης:

Εδώ τα 2000 καλά ακίνητα (σήμερα κληρώνει για το Terra), η παγκόσμια πατέντα του Μπλε Κέδρου και το «παλιό σφυρί» του Πεντεδέκα

Χαμντί Ουλουκάγια: Ο Τούρκος που εξακολουθεί να «θησαυρίζει» από το ελληνικό γιαούρτι (pics)

Σκληρή κόντρα Ελλήνων και Κινέζων στη ναυτιλία – Γιατί οι Greeks ξόδεψαν 3,7 δισ. δολάρια