Ισχυρό ράλι αντίδρασης, μετά το ιστορικό χαμηλό της Δευτέρας, ετοιμάζεται να καταγράψει η μετοχή της First Republic Bank, εν μέσω της εν μέρει χαλάρωσης της τραπεζικής κρίσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι θα βρεθεί η χρυσή «τομή», προκειμένου να αποφευχθεί ακόμη μία κατάρρευση στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ήδη, μάλιστα, υπάρχει στα «σκαριά» ένα σχέδιο διάσωσης υπό τον Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan.

Στη θετική ανταπόκριση της μετοχής συμβάλλει και η σημερινή δήλωση της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, η οποία διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εγγυηθεί τις καταθέσεις σε περισσότερες τράπεζες, σε περίπτωση ενός ντόμινο.

Η υπόθεση της First Republic, η οποία έχει αρκετές ομοιότητες με την αντίστοιχη της χρεοκοπημένης Silicon Valley Bank, έχει πυροδοτήσει την κινητοποίηση όλου του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.

Έτσι, οι μεγάλοι «παίχτες» του κλάδου φέρεται να εξετάζουν διάφορες πιθανές λύσεις του προβλήματος, όπως η αύξηση του κεφαλαίου ή η εξαγορά της περιφερειακής τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της First Republic εκτινάσσεται κατά τουλάχιστον 22% λίγο πριν την επίσημη έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών κερδίζει 3,3%.

Μέσα στον Μάρτιο, ωστόσο, η σωρευτική βουτιά για τη μετοχή της τράπεζας ανέρχεται στο 90%, ενώ η κάμψη για τον ευρύτερο δείκτη αγγίζει το 30%.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η JP Morgan, μαζί με ακόμη 10 τράπεζες, παρείχαν ρευστότητα 30 δισ. δολαρίων στην First Republic. Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της τράπεζας συνέχισε να βρίσκεται στο «κόκκινο», φθάνοντας τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Διαβάστε ακόμα

Το Μαξίμου σταματάει (για λίγο) τα γκάλοπ, το ΠΑΣΟΚ μετράει τη στρατηγική του, η έξωση του Καμπουρίδη, ο Γουάτσα και ο… Μίλκο

Dr Truth: Αυτή είναι η “Ανδρόπαυση” – Η χαμηλή τεστοστερόνη, η αιώνια λίμπιντο και το ανίκητο DNA

Πώς προχωρά το project για την πλωτή mega – μαρίνα με κατοικίες στη νότια Κέρκυρα (pics)