(last update 15.45) Έντονη νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διαδοχικές αλλαγές τάσεις, αδυνατώντας να αντιδράσουν με πειστικότητα στην ισχυρή βουτιά της Τετάρτης. Εξάλλου, το κλίμα για την Credit Suisse παραμένει «βαρύ», ενώ η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια επιδεινώνει περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία.

Οι τράπεζες, παρά τα ισχυρά πρωινά κέρδη, υποκύπτουν στη μεταβλητότητα, με τις Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα να βρίσκονται σε οριακά αρνητικό έδαφος. Στα υπόλοιπα blue chips, η μετοχή της Motor Oil κατέρχεται στα 21,6 ευρώ, ενώ αρνητικά πρόσημα παρατηρούνται στις Mytilineos, ΔΕΗ, Viohalco, Lamda Development, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. H Jumbo, αντίθετα, ενισχύεται άνω των 21 ευρώ. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,16% και διαμορφώνεται στις 1.023,91 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.025,22 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 24 μονάδες (από 1.021,15 έως 1.045,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 78,2 εκατομμύρια ευρώ. 

Το διστακτικό κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών εδράζεται και στην επιφυλακτική κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται κατά μόλις 0,1%. H μετοχή της Credit Suisse, δε, η οποία χθες κατακρημνίστηκε έως και -30%, σήμερα βρίσκεται στο +16% (χαμηλό ημέρα), παρότι νωρίτερα έφθανε έως το +40%.

Μεταβλητότητα στις τραπεζικές

Ο τραπεζικός κλάδος «κυριαρχεί» στη σημερινή μεταβλητότητα, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -0,04% και τις 763 μονάδες, μην καταφέρνοντας να αντιδράσει στην χθεσινή βουτιά του 8,44%.

Μετά το -11% της Τετάρτης, η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -0,4% και το 1,85 ευρώ. Κατά 0,4% συρρικνώνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία χάνει το όριο του 1,25 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει οριακή κάμψη στο -0,2% και τα 4,6 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +1,2% και το 1,24 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,44% 1,125 ευρώ
  • Eurobank +1,18% 1,2445 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,24% 4,634 ευρώ
  • Πειραιώς -0,40% 1,853 ευρώ

Μικτές τάσεις στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,70% και 2.470 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει στο -1,1% και τα 21,6 ευρώ, ενώ πέριξ του 1% ανέρχεται η κάμψη για τις μετοχές των Mytilineos, ΔΕΗ, Viohalco, Lamda Development, ΕΛΠΕ. Οι μετοχές των Ελλάκτωρ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, παράλληλα, υποχωρούν  πέριξ του 2%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ΟΤΕ μειώνεται στο -0,5% και τα 12,7 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο 10ήμερο πτωτικό σερί. Η μετοχή της Aegean, δε, χάνει 1,2% και αναδιπλώνεται στα 7,18 ευρώ, μετά την απόφαση της διοίκησης να μην διανείμει μέρισμα. Πτώση κατά 0,7% σημειώνει και ο ΟΠΑΠ, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα του 2022. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo αναρριχάται κατά +2,3% και ανακτά τα 21 ευρώ, ενώ η μετοχή της Autohellas ακολουθεί στο +0,7% και τα 11,6 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Coca Cola βρίσκεται στο +1,1% και τα 24 ευρώ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,72% και 1.485 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει στο +1,3% και το 1,55 ευρώ, ενώ κέρδη κοντά στο 3% εμφανίζει η μετοχή της Entersoft. Αντίθετα, Fourlis – Dimand χάνουν περίπου 1,5%. H μετοχή της Attica Bank, δε, παραμένει σε limit down για 4η διαδοχική συνεδρίαση, εν μέσω των εξελίξεων γύρω από την επένδυση της Thrinvest.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 61 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν 

  • Η μετοχή της Jumbo επιστρέφει άνω του ψυχολογικού ορίου των 21 ευρώ και προσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Στα 4,2 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος, με σωρευτικά κέρδη άνω του 30% από τις αρχές του 2023.
  • Η μετοχή του ΟΠΑΠ, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα του 2022, δεν καταφέρνει να κινηθεί προς τα επίπεδα των 15 ευρώ. Περίπου στο +12% η μεταβολή από τις αρχές του 2023.
  • Η μετοχή της Aegean υποχωρεί στα 7,2 ευρώ, καθώς η διοίκηση αποφάσισε να μην διανείμει μέρισμα, προκειμένου να «χτίσει» επαρκή ρευστότητα. Στόχος είναι η αγορά των warrants του ελληνικού δημοσίου, στο πλαίσιο της έκτακτης βοήθειας των 120 εκατ. ευρώ την περίοδο της πανδημίας.
  • Η μετοχή του ΟΤΕ βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση, διολισθαίνοντας στα 12,7 ευρώ και εμφανίζοντας συνολική πτώση 17% στον τελευταίο μήνα. Μόλις στα 5,5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.
  • Η μετοχή της Attica Bank βουλιάζει σε limit down για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την αξία της τράπεζας να υποχωρεί στα 12,24 ευρώ. Στο +35% τα κέρδη του 2023, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Thrinvest στο μετοχικό κεφάλαιο.

Η εξάρτηση της Αθήνας 

Η Λεωφόρος Αθηνών παραμένει έρμαιο των διεθνών εξελίξεων, καθώς το τι μέλλει γενέσθαι με την περίπτωση της Credit Suisse εξακολουθεί να διαμορφώνει την βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς. Κάτι το οποίο καθίσταται απολύτως σαφές καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. 

Η εξασφάλιση ρευστότητας έως 50 δισ. φράγκων από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB), οπωσδήποτε, συμβάλλει στην πρόσκαιρη άμβλυνση των ανησυχιών για την εμβληματική τράπεζα, ενδεχόμενη κατάρρευση της οποίας δύναται να παρασύρει τις ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- μετοχές.  

Κι όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την χρεοκοπία των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ, μια εξέλιξη που υπονομεύει αισθητά την επενδυτική εμπιστοσύνη προς τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο και αναζωπυρώνει τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας. 

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον στρέφεται και στη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι νομισματικές αρχές αύξησαν τα επιτόκια κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να ταλανίζει την ευρωπαϊκή οικονομία. 

Ωστόσο, η τρέχουσα τραπεζική αναστάτωση, η οποία φαίνεται ότι κορυφώνεται με τον «βραχνά» της ευάλωτης Credit Suisse, δημιουργεί… δεύτερες «σκέψεις» στην Φρανκφούρτη ως προς το τελικό ύψος των επιτοκίων. 

Έτσι, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να ακολουθήσουν ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων (κάτω των 50 μ.β.), προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μην προκληθεί ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων. 

Η προσοχή των αναλυτών εστιάζει και στα εταιρικά αποτελέσματα, με τις ΟΠΑΠ και Aegean να ανακοινώνουν άκρως ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη για το 2022, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των επιδόσεών τους. Μοναδικό μελανό σημείο αποτελεί η απόφαση της αεροπορικής εταιρείας να μην διανείμει μέρισμα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει επιφυλακτικά κέρδη στο +0,23% και τις 437 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,52%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,59%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,54% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,52%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει τουλάχιστον 200 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίουοι τιμές βρίσκονται σε σταθεροποιητικό έδαφος, εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,3% και τα 67,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,4% και τα 74,0 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο +0,39% και τα 1.923 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Το θρίλερ με την Credit Suisse, οι… φθινοπωρινές εκλογές, οι «αμάν τι πάθαμε» και o «έτοιμος πρωθυπουργός»

H τεχνολογική επανάσταση των smart-watches – Αυτά είναι τα κορυφαία

Ο πανίσχυρος Σαουδάραβας που θα μπορούσε να «σώσει» την Credit Suisse