Το Ιταλικό κόστος δανεισμού(κρατικά ομόλογα) υποχώρησε έντονα το πρωί της Πέμπτης έπειτα από την ανακοίνωση του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας ύψους 750 δισ. ευρώ, στο οποίο θα ενταχθεί και η Ελλάδα.

Αυτό το νέο πρόγραμμα αγοράς ονομάζεται Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP και θα έχει συνολικό μέγεθος 750 δισ. ευρώ. Οι αγορές θα πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού που είναι επιλέξιμες υπό το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς (ΑΑP).

Η διοίκηση της Κριστίν Λαγκάρντ στην Κεντρική Τράπεζα έχει δεχθεί μεγάλη κριτική, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα η Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι να κλείσει την ψαλίδα των spread στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Μάλιστα, τα σχόλια της εκτόξευσαν το κόστος δανεισμού της Ιταλίας.

Η κριτική προς τη Λαγκάρντ έρχεται και λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια, την ώρα που πολλοί αναλυτές τη συγκρίνουν με τον προκάτοχο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος -πίσω στο 2012- είχε δηλώσει ό,τι «θα κάνουμε ότι χρειαστεί» για να σώσουμε το ευρώ.

Ωστόσο, παρά την κριτική, οι επενδυτές φαίνεται ότι αντέδρασαν θετικά στην κίνηση της ΕΚΤ με το πακέτο ομολόγων.

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομόλογου υποχώρησε στο 1,542% την Πέμπτη το πρωί, έχοντας διαπραγματευτεί στο 2,5% την Τετάρτη.

Οι αποδόσεις μεταβάλλονται αντιστρόφως από τις τιμές των ομολόγων.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι οι επενδυτές αγοράζουν ιταλικά ομόλογα, γεγονός που δείχνει εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της χώρας να πληρώσει στη λήξη τους.

«Οι έκτακτοι καιροί απαιτούν έκτακτες δράσεις. Δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευσή μας προς το ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες των εργαλείων μας», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μέσω Twitter.

«Το γεγονός ότι η ευρωζώνη έχει τελικά συμβιβαστεί με το μέγεθος της κρίσης θα πρέπει να μετριάσει την πτώση και είναι μια σημαντική προϋπόθεση για μια γρήγορη ανάκαμψη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανίας, Carsten Brzeski, σχετικά με το τελευταίο πακέτο του coronavirus.