Προσεγγίζοντας το τέλος ενός δύσκολου έτους για τα περιουσιακά στοιχεία στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών είναι έτοιμα για την καλύτερη επίδοση από το 2017, καθώς ένα καθυστερημένο ράλι ωθεί τους επενδυτές να κλειδώσουν υψηλότερες αποδόσεις όσο μπορούν ακόμα.

Ο δείκτης αναφοράς MSCI EM Currency Index σημείωσε άνοδο 0,3% νωρίτερα σήμερα, ανεβάζοντας τα φετινά του κέρδη στο 3,4%. Το ορόσημο αυτό έρχεται μετά από ανάκαμψη από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς η βελτίωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ πυροδοτεί τις προσδοκίες για τερματισμό των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και πιθανή μείωσή τους έως τα μέσα του 2024.

«Η υπόθεση για μια ανάκαμψη των αναδυόμενων αυξάνεται, αλλά ο ρυθμός των πρόσφατων κερδών θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένους εμπόρους να αποκομίσουν κέρδη και να προκαλέσει μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε η Γιουτζίνια Βικτορίνο, επικεφαλής στρατηγικής Ασίας της Skandinaviska Enskilda Banken. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατεύθυνση δεν είναι σωστή. Αλλά ο ρυθμός της ανάκαμψης ήταν πολύ γρήγορος».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ανάκαμψη των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών έρχεται σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από έντονες ταλαντώσεις, οι οποίες συχνά αιφνιδιάζουν τους εμπόρους με πρόωρα στοιχήματα για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, την αλλαγή των επιτοκίων της Fed και την πορεία του τοπικού πληθωρισμού. Αφού τα στοιχεία του Οκτωβρίου έδειξαν απότομη επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, οι παγκόσμιες αγορές φάνηκε να καταλήγουν σε συναίνεση ότι η εποχή της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής είχε επιτέλους τελειώσει.

Αυτό έθεσε το δολάριο σε τροχιά για τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου έτους αυτόν τον μήνα και ενίσχυσε την επιχειρηματολογία για επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Οι ηγέτες των αναδυόμενων

Μεγάλο μέρος της απόδοσης φέτος κερδήθηκε στη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη, όπου οι κεντρικές τράπεζες επιδίωξαν μερικές από τις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα νομίσματα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας είναι οι πρωταγωνιστές της ανάκαμψης από τις αρχές Οκτωβρίου. Οι εκλογές στη Βαρσοβία που επανέφεραν στην εξουσία μια φιλοευρωπαϊκή και δημοσιονομικά συνετή συμμαχία βοήθησαν το ζλότι, ενώ η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η σχετικά προσεκτική καθοδήγηση για τη χαλάρωση της κεντρικής τράπεζας στήριξαν το φιορίνι.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Βουδαπέστη πρόκειται να μειώσουν το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης στο 11,5% την Τρίτη και να συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προοπτικές που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υποδιοικητής Barnabas Virag.

Εκτός από αυτά τα δύο νομίσματα, μερικές από τις καλύτερες carry αποδόσεις φέτος – (σσ. στο λεγόμενο carry trade οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα με χαμηλή απόδοση, όπως το δολάριο και αγοράζουν νομίσματα με υψηλότερη απόδοση) – έχουν προέλθει από τη Λατινική Αμερική. Το κολομβιανό και το μεξικανικό πέσο, καθώς και το βραζιλιάνικο ρεάλ έχουν προσφέρει στους επενδυτές κέρδη τουλάχιστον 15% το καθένα, ενώ τα στοιχήματα στην τουρκική λίρα και το ρινγκίτ της Μαλαισίας έχουν χάσει τα περισσότερα.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs  αναμένουν ότι οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να προσφέρουν ελκυστικές carry αποδόσεις  το 2024. Οι μισές από τις αποδόσεις 10% που αναμένονται από τα κρατικά ομόλογα το επόμενο έτος θα προέλθουν από το carry, έγραψαν αναλυτές, μεταξύ των οποίων και ο Αντριου Τίλτον, στην έκθεση προοπτικών της τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη

Διαπραγματεύσεις για την πώληση της Telekom Romania στην Clever Media – Πώς σχολιάζει ο ΟΤΕ (upd)

O Χαβιέρ, ο Αλέξης και ο Γιάνης (θυμάστε;), ο Γαβριήλ βγαίνει στην αγορά, το deal του ΟΤΕ στη Ρουμανία, το ευρωομόλογο του Τιτάνα και οι εταιρείες της πληροφορικής

Βρετανία: Βουλευτές ανησυχούν για το επενδυτικό σχήμα που ενδιαφέρεται για την Telegraph

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ