Ισχυρή άνοδο πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι δείκτες της Wall Street, ανακάμπτοντας από το sell off των προηγούμενων ημερών, μετά εταιρικά αποτελέσματα να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνεδρίαση.

Ο Nasdaq έκανε ράλι σημειώνοντας άνοδο 3,06% για να κλείσει στις 12.871 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,48% τερματίζοντας στις 4.287 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαπραγματεύτηκε με άνοδο 615 μονάδων ή 1,85% στις 33.917 μονάδες.

Τα εταιρικά αποτελέσματα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο ανοδικό ξέσπασμα, διαμορφώνοντας το κατάλληλο κλίμα, ως απάντηση σε μία εβδομάδα συνεδριάσεων η οποία χαρακτηρίστηκε από την έντονη μεταβλητότητα.

Η μετοχή της Meta εκτινάχθηκε 17,75%, με τους επενδυτές να βλέπουν με «θετικό μάτι» τη μετοχή της παρά τα μη αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα.

Η Qualcomm κέρδισε περίπου 10% λόγω των ισχυρών κερδών, ενώ το PayPal σημείωσε άνοδο περίπου 11%.

Άνοδο 5,34% σημείωσε η μετοχή της Merck, για να δώσει ώθηση στον Dow Jones. Μετά τα ισχυρά αποτελέσματα η μετοχή της McDonald’s ενισχύθηκε 2,87%, η Eli Lilly έκανε άλμα 4,18% και η Southwest κατέγραψε άνοδο 1,59%. Άλμα άνω το 4% για τις μετοχές των Apple και Amazon.

Πτώση 0,74% για τη μετοχή της Caterpillar, η οποία κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες 2% που κατέγραφε νωρίτερα. Βουτιά 40% για τη μετοχή της Teladoc, μετά την αναφορά αποτελεσμάτων ασθενέστερων από τα αναμενόμενα.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινήθηκε 5 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,86%.

Tο αργό πετρέλαιο γύρισε σε θετικό έδαφος μετά τα δημοσιεύματα ότι η Γερμανία έχει συμφωνήσει σε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό αργό. Η αμερικανική ποικιλία του αργού έκλεισε 3,3% υψηλότερα στα 103,5 δολάρια το βαρέλι.

Τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ προκάλεσαν απογοήτευση στους επενδυτές, καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4% στο α’ τρίμηνο του 2022, κόντρα στις εκτιμήσεις περί ανάπτυξης 1%. Και το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι τα χειρότερα είναι… μπροστά, καθώς για την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να προβεί σε γενναίες αυξήσεις επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 0,25%), υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Διαβάστε περισσότερα

UBS: Γιατί θα πέσει ο πληθωρισμός και μάλιστα σύντομα – Οι τρεις λόγοι

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα ύψη η τιμή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Τάκης Θεοχαράκης: Τα γλυκόπικρα γενέθλια και το σχέδιο για τη Nissan (pics)