(Τελευταία ενημέρωση – 16:31)

Σε νέο κλοιό γεωπολιτικών πιέσεων βρίσκεται σήμερα (16/4) το ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφοντας την τέταρτη διαδοχική του πτώση. Το μέχρι πρότινος ανθεκτικό σημείο στήριξης των 1.380 μονάδων έχει παραβιαστεί από το ξεκίνημα, ενώ το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό προοιωνίζει επικράτηση των πωλητών μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει «βουτιά» 2,22% στις 1.359,88 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.358,82 (χαμηλό ημέρας) και των 1.378,89 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Σε περίπτωση που παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, τότε θα κλείσει σε χαμηλό δύο και πλέον μηνών και συγκεκριμένα στο χαμηλότερο σημείο από τις 31 Ιανουαρίου (1.367,41 μονάδες). Μία μέρα νωρίτερα (30/1), ο δείκτης είχε κλείσει στις 1.355,12 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ έχει φτάσει έως και τις 1.364 μονάδες εντός του Απριλίου, ωστόσο πάντα στο τέλος έβγαιναν στην επιφάνεια οι αγοραστές και διέγραφαν την αρχική πτώση.

«Κόκκινο» για ακόμη μία μέρα το ταμπλό, με τους τίτλους που κινούνται ανοδικά να είναι μετρημένοι. Όσο για τις μετοχές που υποχωρούν, οι πωλητές έχουν εστιάσει στις τράπεζες, με επίκεντρο την Alpha Bank και την Εθνική, αλλά και σε blue chips, όπως η ΔΕΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Aegean και η Viohalco. Σε υψηλά επίπεδα η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς ξεπερνά ήδη τα 50 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση, που μυρίζει «μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν αποτελεί το βασικό λόγο πίσω από τις σημερινές ρευστοποιήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αυτό διότι το Τελ Αβίβ αφήνει σε «αναμμένα κάρβουνα» τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο που θα εξαπολύσει την αντεπίθεσή του στην Τεχεράνη.

Δεν υπάρχει μεγάλος δείκτης στο εξωτερικό που να διαπραγματεύεται με θετικό πρόσημο, με τους ευρωπαϊκούς να οπισθοχωρούν περισσότερο από 1%, ενώ στην Ασία υπήρχαν και δείκτες που συρρικνώθηκαν πάνω από 2%. Πιο ήπια πτώση αναμένεται στη Wall Street, η οποία ωστόσο προέρχεται από έντονη διόρθωση.

Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. βρέθηκε και χθες στο στόχαστρο των πωλητών, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές που είχαν αντιδράσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με drone και πυραύλους, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αρνητικό σερί στην εγχώρια αγορά, που έχει απωλέσει περίπου 50 μονάδες το τελευταίο 4ήμερο.

Στο ταμπλό

Με «βουτιά» 1,94% ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της σημερινής πτώσης και διαπραγματεύεται στις 1.163,85 μονάδες. Ο FTSE 25 κινείται πτωτικά κατά 1,57% στις 3.319,62 μονάδες και ο Mid Cap κινείται χαμηλότερα κατά 1,73% στις 2.191,62 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 55,22 εκατ. ευρώ, με τα 9,35 εκατ. ευρώ να αφορούν σε πακέτα. Μικτό τζίρο άνω των 8 εκατ. ευρώ κάνει η Jumbo (άλλαξαν «χέρια» τρία πακέτα συνολικής αξίας 6,42 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν η Εθνική (7,1 εκατ. ευρώ) και η Πειραιώς (6,7 εκατ. ευρώ).

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 94,551 δισ. ευρώ, με 84 μετοχές να «κοκκινίζουν» το ταμπλό έναντι μόλις 17 ανοδικών και 11 μετοχών που παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στους τραπεζικούς τίτλους, η Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -2,73% και το 1,532 ευρώ, ενώ ακολουθούν η Εθνική (-2,19% στα 7,052 ευρώ), η Eurobank (-1,94% στο 1,7935 ευρώ) και η Πειραιώς (-1,42% στα 3,74 ευρώ).

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Viohalco, ΔΕΗ, Aegean και Cenergy.

Παράλληλα, υποχωρούν περισσότερο από 1% οι Jumbo, ΟΤΕ, Coca Cola, Lamda Development, Motor Oil, Titan, ΕΥΔΑΠ, HELLENiQ ENERGY και Autohellas.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, «βουτιά» σημειώνουν οι Lavipharm, Τεχνική Ολυμπιακή, Fourlis, Profile, Ideal, ΑΒΑΞ, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.

Μικρότερη πτώση, αλλά άνω του 1%, καταγράφουν οι Intracom Holdings, ΕΧΑΕ, Alumil, Intralot, Intrakat και Πλαστικά Θράκης. «Αποδρά» με κέρδη τουλάχιστον 1% η Epsilon Net.

Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται, μεταξύ άλλων, στην Ελλάκτωρ καθώς η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι η γενική συνέλευση θα αποφασίσει για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Η συγκεκριμένη είδηση λειτουργεί ευεργετικά για τον τίτλο, που παραμένει σε θετικό έδαφος παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα.

Τα αρνητικά σερί στο Χ.Α.

Κόντρα στην ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε τη Δευτέρα (15/4) η Λεωφόρος Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να «βυθίζεται» μέχρι τις 1.375,44 μονάδες, προτού ανακάμψει ελαφρώς, κλείνοντας στις 1.390,69 μονάδες. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική πτώση για τον ΓΔ, με τις συνολικές απώλειες να ανέρχονται στο -2,08%, ήτοι περίπου 30 μονάδες χαμηλότερα. Εντός του Απριλίου το Χρηματιστήριο υποχωρεί κατά -2,33%, ενώ από τις αρχές του έτους ενισχύεται κατά +7,54%.

Τέσσερις ημέρες πτώσης μετρούν οι τράπεζες, οι οποίες οπισθοχώρησαν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων. Οι απώλειες κατά το επίμαχο διάστημα διαμορφώνονται στο -3,82% και από την έναρξη του τρέχοντος μήνα στο -0,68%. Φέτος ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει +11,8%.

«Γύρισμα» στα αρνητικά πρόσημα έκανε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) για το 2024, υποχωρώντας πλέον κατά -0,92%, τη στιγμή που οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρή άνοδο. Παράλληλα, διόρθωσε κατά -4,64% το τελευταίο τετραήμερο και κατά -6,83% μέσα στον Απρίλιο. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE 25), με πτώση -1,4% τον Απρίλιο και άνοδο +8% το 2024.

Νέα ισχυρή πτώση (την τρίτη συναπτή) σημείωσε η Aegean, η οποία έχασε το ορόσημο των 12 ευρώ, καθώς η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή έφερε αναστάτωση συνολικά τις αερομεταφορές, με ακυρώσεις πτήσεων, εκκένωση του εναέριου χώρου στην περιοχή, κλπ. Η μετοχή έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, χάνοντας σωρευτικά -6,41% το τελευταίο τριήμερο.

Διήμερη «κατηφόρα» -5,82% για τη ΔΕΗ, η οποία βρέθηκε ένα «βήμα» πριν από το χαμηλό έτους των 11,25 ευρώ. Οι επενδυτές τήρησαν στο ακέραιο το ρητό «buy the rumour, sell the news» (μτφρ. αγόρασε τη φήμη, πούλα την είδηση), καθώς στήριζαν τη μετοχή μέχρι να ανακοινώσει τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις, να ολοκληρώσει την εξαγορά της Κωτσόβολος και να «κλειδώσει» το mega deal με τη Mytilineos.

Όσον αφορά τον τίτλο της τελευταίας, παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις, παρόλο που είναι ραγδαίες οι εξελίξεις. Η συμφωνία με τη ΔΕΗ έχει οδηγήσει τις χρηματιστηριακές σε αναβαθμίσεις των τιμών-στόχων για τη Mytilineos. Ενδεικτικά, η Morgan Stanley έχει ανεβάσει τον πήχη στα 46 ευρώ, από 43 ευρώ προηγουμένως, όπως και η Eurobank Equities (48,4 ευρώ από 45,2 ευρώ). Παράλληλα, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο δημοσίευμα πρόσφατο δημοσίευμα του Sky News, που κάνει λόγο για είσοδο της Mytilineos στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Στο χαμηλότερο σημείο από τις 21 Νοεμβρίου 2023 και τα 6,45 ευρώ έκλεισε η Lamda Development, η οποία ανακοινώνει την Τετάρτη τα οικονομικά της αποτελέσματα για το προηγούμενο έτος. Αρνητικό ρεκόρ 5μήνου και για την ElvalHalcor, μετρώντας τέσσερις ημέρες συνολικών απωλειών -8,03%, ενώ η κεφαλαιοποίησή της έχει μειωθεί στα 679 εκατ. ευρώ.

Όλο και περισσότερο έδαφος χάνει η Quest Holdings στη άτυπη «μάχη» της παραμονής στον Large Cap, που δίνει με την ΕΥΔΑΠ. Με την τέταρτη διαδοχική πτώση της, υποχωρώντας συνολικά -6,47%, η μετοχή έκλεισε σε χαμηλό δύο μηνών. Η χρηματιστηριακή αξία της Quest ξεπερνά τα 557 εκατ. ευρώ έναντι 596,4 εκατ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Μάιο.

Για πρώτη φορά ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) έκλεισε χθες κάτω από την τιμή διάθεσης των 8,20 ευρώ, στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς του περασμένου Φεβρουαρίου. Αν και είχε φτάσει έως και τα 9,56 ευρώ στην πρεμιέρα της στο ταμπλό, η μετοχή πλέον βρίσκεται στα 8,18 ευρώ, έχοντας «αγγίξει» ενδοσυνεδριακά ακόμη και τα 8,112 ευρώ. Η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται στα 2,454 δισ. ευρώ.

Στα mid caps, η Intralot διέγραψε τα φετινά της κέρδη, διολισθαίνοντας -7,94% το τελευταίο τριήμερο. Κάτω από τα 25 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο ο ΟΛΠ, με τρεις ημέρες συνολικής πτώσης -6,64%. Υπό απειλή έχουν τεθεί τα 5 ευρώ για την Intrakat. Σε χαμηλό πέντε μηνών η ΑΒΑΞ, η οποία βρέθηκε κάτω από το 1,4 ευρώ.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι διεθνείς αγορές υποδέχθηκαν ψύχραιμα τη νέα κρίση που ξέσπασε ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Με την αισιοδοξία πως η μαζική επίθεση της Τεχεράνης το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν μεμονωμένο περιστατικό, οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες -πλην του βρετανικού FTSE 100- έκλεισαν με κέρδη, αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Από την άλλη πλευρά, η Wall Street διεύρυνε τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, υπό το βάρος της «εκτίναξης» των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων. Αρνητικοί καταλύτες για την αμερικανική αγορά αποτέλεσαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και τα νέα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, που ενδέχεται να λειτουργήσουν ως «τροχοπέδη» αναφορικά με την έναρξη των μειώσεων στα επιτόκια.

Η συνεδρίαση της Τρίτης ξεκίνησε με το «αριστερό» και με sell off στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι απώλειες «άγγιξαν» το 2% για τους περισσότερους δείκτες. Αρνητικό ξεκίνημα και για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες υποχωρούν πάνω από 1%. Νέο πτωτικό άνοιγμα, σε πιο ήπιο βαθμό βέβαια, δείχνουν τα futures της Wall Street.

Σήμερα (16/4) ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους για το 2023 η Κρι Κρι, η Orilina Properties, η Βιοκαρπέτ και η ΛΑΝΑΚΑΜ. Την Τετάρτη (17/4) σειρά έχουν η Jumbo, η Lamda Development, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΟΛΘ. Ακολουθούν την Πέμπτη (18/4) η Ελλάκτωρ και την Παρασκευή (19/4) η Alumil.

Διαβάστε ακόμη

Σε επιφυλακή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω Ιράν – Ισραήλ

Premia Properties AEEAΠ: Ανεκτέλεστο επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. έως το 2025 (pic)

POS: Πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα σε ταξί, λαϊκές και επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ