Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα προκαταρκτικά στοιχεία  για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης για τον Νοέμβριο.

Επιβράδυνση καταγράφηκε στους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού τον Νοέμβριο ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,4% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός σημειώθηκε άνοδος +6,9%, στις υπηρεσίες +4,0%, σε άλλα αγαθά +2,9%, ενώ, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν 11,5%.

Τον προηγούμενο μήνα, οι ακριβότερες υπηρεσίες και τα τρόφιμα ήταν οι κύριοι παράγοντες αύξησης των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουν τη νίκη στις αυξήσεις των τιμών στο μπλοκ των 20 μελών της ευρωζώνης, καθώς παρακολουθούν τις πιθανές πιέσεις από τις αυξήσεις των μισθών και τις αγορές ενέργειας.

Ο γενικός πληθωρισμός έχει πλέον ψυχρανθεί σημαντικά από τα ανώτατα επίπεδα του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022. Ο Bert Colijn, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης στην ING, ανέφερε σε σημείωμά του την Τετάρτη ότι η “υποτονική ζήτηση” θα πρέπει να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε τροχιά προς το 2%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,24% στις 460,19 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό, στο Λονδίνο ο FTSE 100 με άνοδο 0,43%, ο γερμανικός DAX με άνοδο 0,22%, o CAC40 στο Παρίσι ενισχύεται κατά 0,16%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,19% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 με άνοδο 0,23%.

Νωρίτερα σήμερα, τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο γαλλικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από την ένδειξη του Οκτωβρίου που ήταν 4%.

Χθες, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με άνοδο, ενώ  ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,3% τον Νοέμβριο, σημαντικά περισσότερο από το 2,6% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι ευρωπαϊκές αγορές παρακολουθούν επίσης στενά τη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα που αρχίζει σήμερα και τη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου. Αναμένονται μειώσεις της παραγωγής στη συνάντηση , στην οποία θα συμμετάσχουν τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη

Το «νέο» τέλος επιτηδεύματος: «Κούρεμα» 50% σε όλα, αλλά όχι σε όλους

Deal Google – Καναδά: $74 εκατ. τον χρόνο θα πληρώνει o τεχνολογικός κολοσσός για τις ειδήσεις

«Πετάει» το ρύζι: Στα πρόθυρα νέου υψηλού 15ετίας οι τιμές (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ