Σε τροχιά ανάκαμψης έχουν εισέλθει οι πετρελαϊκές τιμές, μετά από αρκετές ημέρες αν όχι εβδομάδες πιέσεων. Παράγοντας κλειδί στάθηκε η χθεσινή δήλωση-παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ερμηνεύτηκε ως προειδοποίηση ότι επίκειται νέα μείωση των επιπέδων παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, κατά την συνεδρίαση του, στις αρχές Ιουνίου.

Παράλληλα, σήμερα δημοσιεύτηκαν και τα νέα στοιχεία για τα επίπεδα των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ που έδειξαν μια τεράστια όσο και μη αναμενόμενη πτώση κατά 12,5 εκατ. βαρέλια μέσα στην τελευταία εβδομάδα, στα 455,2 εκατ. βαρέλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναλυτές περίμεναν μια πτώση μόνο κατά 800.000 βαρέλια.

Ο συνδυασμός τροφοδότησε τις τιμές που ανέβηκαν και σήμερα πάνω από 1%. Συγκεκριμένα, το Brent με ένα άλμα ύψους 1,51% «έπιασε» τα 78 δολάρια το βαρέλι, πλησιάζοντας δηλαδή και πάλι… επικίνδυνα το όριο των 80 δολαρίων. Το αμερικανικό αργό WTI βρέθηκε στα 73,88 δολάρια με αύξηση 1,32%.

Πάντως, το τοπίο μπορεί να ανατραπεί γρήγορα και εύκολα, αν οι συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος εκτροχιαστούν οδηγώντας στο χειρότερο σενάριο μιας στάσης πληρωμών. Οι τριγμοί στην αγορά και την οικονομία μπορεί να αναζωπυρώσουν τους φόβους για τα επίπεδα ενεργειακής ζήτησης, επηρεάζοντας τις τιμές, αν και μια νέα (όπως φαίνεται, δεδομένη) παρέμβαση του ΟΠΕΚ φαίνεται πως θα «σφίξει» σύντομα κι άλλο τα επίπεδα προσφοράς.

Διαβάστε ακόμη

Καζίνο Ρίου: Απέρριψε το δικαστήριο τα μέτρα προστασίας – Ένα βήμα πριν από την ανάκληση της άδειας

Κομισιόν: «Θετική ψήφος» για τη μετα-μνημονιακή πρόοδο της οικονομίας – «Καμπανάκι» για οφειλές και δαπάνες (upd)

Ρουμπινί: Η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος μπορεί να επιτευχθεί την τελευταία στιγμή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ