Με μια εντυπωσιακή άνοδο τελείωσε η πρώτη εβδομάδα στο χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με άνοδο +2,36% στις 784,95 μονάδες και να κλείνει την εβδομάδα με +6,56%. Οι  επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση από το μεσημέρι και μετά ήταν καθαροί αγοραστές και με πρωταγωνιστή τις Τράπεζες τις τελευταίες δυο ώρες οδήγησαν τον δείκτη από την αμετάβλητη μέχρι τότε θέση του, σε άνοδο κατά +2,36%.

Με την ενδέκατη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέβηκε κατά 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ με το κλείσιμο να είναι το υψηλότερο των τελευταίων δέκα μηνών (από 26/02 είχαμε να δούμε υψηλότερα επίπεδα) και το χρηματιστήριο Αθηνών να έχει να δει πέντε συνεχόμενες θετικές εβδομάδες από τον Ιανουάριο του 2019.

Στο πρώτο μισό της συνεδρίασης είχαμε έντονες διακυμάνσεις με συνεχόμενες αλλαγές προσήμου και τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις στα υψηλά των μετοχών και σε αγορές στα χαμηλά τους με την ρευστότητα να κατευθύνεται κυρίως προς Motor Oil, Μυτιληναίος, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα και Alpha.

Στο δεύτερο μισό η συνεδρίαση ήταν τελείως διαφορετική με τις Τράπεζες να σημειώνουν μεγάλη άνοδο, χαρακτηριστικά ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στις 14:10 ήταν αμετάβλητος στις 445 μονάδες και μέσα σε 2,5 ώρες έφτασε σε υψηλό ημέρας στις 471,19 μονάδες με κλείσιμο τελικά στις 470,22 μονάδες με απόδοση +5,56% και εβδομαδιαία απόδοση +17,3%.

Οι περισσότερες εντολές στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης από ξένα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να κτίζουν θέσεις αλλά και από χαρτοφυλάκια που μέχρι τώρα απείχαν και περίμεναν ένα γύρισμα της αγοράς για να μπούνε. Το πώς βλέπουν την Ελλάδα αυτή την στιγμή οι ξένοι επενδυτές δεν έχει καμία σχέση με την αρχή της πανδημίας και την πρώτη καραντίνα που μπήκε η οικονομία με τον ξένο τύπο να βλέπει πολύ θετικά την χώρα και τους ξένους Οίκους να αναβαθμίζουν την οικονομία θεωρώντας ότι θα επανέλθει πιο γρήγορα σε μια κανονικότητα λόγω των εμβολίων αλλά και των κεφαλαίων που πρόκειται να έρθουν μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.

Αυτό το ενδιαφέρον και οι τοποθετήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια αρχίζουν και φαίνονται στην αγορά είτε από μετοχικές αλλαγές που πρόκειται να γίνουν όπως συμβαίνει τώρα στον Ελλάκτωρ, ή από τοποθετήσεις που έγιναν όπως της Capital με 5,0635% στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank και της Goldman Sachs Group ότι κατέχει, πλέον, έμμεσα το 5,05% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας (4,85% σε δικαιώματα ψήφου προερχόμενα από μετοχές και 0,19% σε δικαιώματα ψήφου προερχόμενα από Χρηματοπιστωτικά Μέσα), από λιγότερο του 5% προ της συναλλαγή. Μην ξεχνάμε αν και δεν προχώρησε τις συζητήσεις της Cenergy με την Γαλλική Nexans για αγορά της πρώτης από την δεύτερη.

Αυτή η είσοδος νέων χαρτοφυλακίων είναι και αυτή που θα ωθήσει το χρηματιστήριο πιο ψηλά μιας και αυτά τα χαρτοφυλάκια έχουν πιο μακροχρόνιο ορίζοντα επένδυσης και είναι χαρτοφυλάκια που μπορούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε διόρθωση. Άλλωστε αυτό το νέο χρήμα έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη από αρχές Νοέμβρη να γράφει +37,8% ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών να είναι στο +99,1% (!) με την αγορά βέβαια να υπολείπεται κατά 14,37% από αρχές του χρόνου ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είναι στο -46,88%.

Φυσικά η αγορά δεν μπορεί να συνεχίζει έτσι, μια διόρθωση θα ήταν απολύτως αναγκαία τώρα μιας και τεχνικά όλοι οι ταλαντωτές είναι σε πολυήμερες υπερτιμήσεις με την αγορά να κάνει από αρχές Νοέμβρη συνεχή ανοδικά κλεισίματα απλά το ζητούμενο εδώ είναι τεχνικά ο δείκτης να παραμείνει άνω των 730 μονάδων ώστε να μπορέσουμε να κατευθυνθούμε προς τις 884 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε στις 1882,60 μονάδες με άνοδο +2,62% και εβδομαδιαία άνοδο +7,3% η Εθνική Τράπεζα είχε την μεγαλύτερη άνοδο με +8,81% και ακολούθησαν τα ΕΧΑΕ με +7,2%, η Motor Oil με +5,54%, η Alpha Bank με +4,84%, η Eurobank με +4,195 και ο ΟΠΑΠ με +4,04%(υψηλά δέκα μηνών). Άνω του +3% έκλεισαν οι Τράπεζα Πειραιώς, Φουρλής, Coca Cola και Μυτιληναίος και με +2% έκλεισαν η Βιοχάλκο και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στην Μεσαία Κεφαλαιοποίηση η οποία έκλεισε με άνοδο +1,815 και εβδομαδιαία άνοδο +1,5%, κάτι που πρέπει να προβληματίσει τους επενδυτές, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Autohellas με +7,18%, η Ιντρακάτ με +5,04% η ΜΙΓ με +4,17%, ο Ικτίνος με +3,28%, η Τράπεζα Αττικής με +2,83% και ο ΑΒΑΞ με +2,41% σε πτώση η Quest με -3,10%, η Ολυμπιακή Τεχνική με -2,31% και το Πλαίσιο με -1,08%.

Ο τζίρος έφτασε τα 91,7 εκατομμύρια ευρώ με τον όγκο στα 48,8 εκατομμύρια τεμάχια, και διακινήθηκαν 421 χιλιάδες τεμάχια μέσω προσυμφωνημένων πράξεων. Στους Ελληνικούς κρατικούς τίτλους είχαμε υποχώρηση σε νέα ιστορικά επίπεδα για το δεκαετές με την απόδοση να είναι στο 0,63%.