Το χειρότερο α’ εξάμηνο από την εποχή του Νίξον ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει ο S&P 500 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ο δείκτης βαρόμετρο έχει χάσει από τις αρχές του έτους το 21% της αξίας του. 

Με μόλις επτά συνεδριάσεις να απομένουν έως το τέλος του Ιουνίου, ο S&P είναι έτοιμος να καταρρίψει ένα στοιχειωμένο αρνητικό ρεκόρ, το οποίο κρατάει από την εποχή που πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρίτσαρντ Νίξον (1969 – 1974).  

Κι αυτό αποδίδεται στο τοξικό μίγμα του επίμονα υψηλού πληθωρισμού (8,6% τον Μάιο), των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα (1,5%) και της πιθανότητας ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. 

Τελευταία φορά που ο S&P 500 έχει απολέσει τουλάχιστον 20% μέσα στο α’ μισό ενός έτους ήταν το 1970, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.  

Και το χειρότερο είναι ότι η κατρακύλα μπορεί να συνεχιστεί. Ενδεχόμενη επικράτηση του στασιμοπληθωρισμού (χαμηλή ανάπτυξη, υψηλός πληθωρισμός) δύναται να οδηγήσει τον S&P 500 σε μια περαιτέρω βουτιά της τάξης του 33% (από 3.764 σε 2.525 μονάδες), όπως εκτιμά ο Manish Kabra, αναλυτής της Societe Generale. 

Άλλωστε, ο βασικός δείκτης της Wall Street ήδη βρίσκεται σε bear market («αρκούδες»), απέχοντας 1.000 μονάδες από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Σε ακόμη δυσμενέστερη θέση είναι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100, ο οποίος μέσα στο 2022 μετράει βουτιά της τάξης του 30%. 

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Νωρίτερα και σε υψηλότερα επίπεδα τα peaks στις αποδόσεις των ομολόγων

Οι Μπάκοι ξανακοιτάνε τις κατασκευές, τα 250 που λείπουν στην Attica, τα… γάλατα που έσφιξαν και ο Σαμιώτης της Netfilx

Citigroup: Στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία