Στις αγορές επιστρέφει το ελληνικό δημόσιο, το οποίο ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου λήξεως τον Ιούνιο του 2028 (5ετούς διάρκειας).

Την όλη διαδικασία θα «τρέξουν» οι τράπεζες BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες θα ενεργήσουν ως ανάδοχοι.

Η συναλλαγή, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, πιθανώς και αύριο, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.

Η επικείμενη έξοδος είναι η δεύτερη από τις αρχές του 2023, καθώς στις 17 Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου, μέσω της οποίας είχαν αντληθεί 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,35%.

Η νέα έκδοση κρατικού χρέους έρχεται ανήμερα της προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, κάτι που αποτυπώνει τη μέριμνα του υπουργείου Οικονομικών να αποφύγει τυχόν μελλοντικές αναταράξεις στην αγορά ομολόγων.

Άλλωστε, αυτήν την περίοδο, η αγορά χαρακτηρίζεται από μια σχετική νηνεμία, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στην περιοχή του 4,1% – 4,2%. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), δε, καθορίζονται σταθερά κάτω του ψυχολογικού ορίου των 200 μονάδων βάσης.

Ας σημειωθεί ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023 καθορίζονται στα 15,4 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να στοχεύει στην άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές (έχει ήδη αντλήσει τα μισά)Τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από άλλες πηγές (αποκρατικοποιήσεις κ.α.).

Διαβάστε ακόμα

Οι φήμες για την αναγγελία εκλογών, το τζάμπα ακίνητο στο κέντρο, το Sefflix και ο ηθοποιός με τα μετρητά!

Το καλάθι του νοικοκυριού, το bitcoin, o χρυσός και το …σουβλάκι – Αυτές ήταν οι απαντήσεις του Chat GPT στις ερωτήσεις μας

Μύκονος: «Βαρύ» σφυρί για δύο βίλες στον Κούνδουρο με τιμή εκκίνησης 3,4 εκατ. ευρώ (pics)