Ζημιές για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο, επίδοση που είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών (από το 2003), εμφάνισε το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό – επενδυτικό ταμείο στον κόσμο.

Ο λόγος για το Κρατικό Συνταξιοδοτικό – Επενδυτικό Ταμείο της Ιαπωνίας (GPIF), το οποίο εμφάνισε απώλειες 0,97% ή 1,85 τρισ. γεν (14,3 δισ. δολαρίων) στο δ’ τρίμηνο του 2022. 

Η μεγαλύτερη ζημιά επήλθε από τα ξένα ομόλογα, τα οποία υποχώρησαν κατά 5,3%. Τα εγχώρια ομόλογο, ταυτόχρονα, σημείωσαν κάμψη κατά 1,7%, ενώ οι εγχώριες μετοχές κινήθηκαν ανοδικά κατά 3,2%. Οριακά στο «κόκκινο» έκλεισαν, τέλος, οι αποδόσεις στις ξένες μετοχές.  

Εάν λάβουμε υπόψη τις απώλειες των προηγούμενων τριμήνων, η συνολική «χασούρα» διαμορφώνεται στο 3,71% ή αλλιώς σε 7,32 τρισ. γεν, «σβήνοντας» ένα μεγάλο μέρος των κερδών του 2021 (5,42% ή 10 τρισ. γεν). 

Ας σημειωθεί ότι το GPIF διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 189,9 τρισ. γεν. 

Σύμφωνα με το CNBC, οι απώλειες του 2022 συνδέονται άρρηκτα με τις αυξήσεις επιτοκίων στη Federal Reserve, τη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών, αλλά και την έκθεση στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, η πρόσφατη κάμψη του αμερικανικού δολαρίου επέδρασε αρνητικά στην αξία ορισμένων assets.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θεωρείται η νομισματική αρχή με την «πιο χαλαρή πολιτική» σε όλο τον κόσμο, με το βασικό επιτόκιο να παραμένει στο -0,1%.  

Διαβάστε επίσης

Alpha Bank: Εθελούσια έξοδος με αποζημίωση έως €200.000 – Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Πώς και γιατί το Ζάναξ έγινε το εθνικό μας αγχολυτικό – Μια ιστορία που έγινε φαινόμενο

Ελληνίδες με αμύθητες περιουσίες – «Αυτοκράτειρες» σε θάλασσα και στεριά (pics)