Σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι traders εξακολουθούν να «ζυγίζουν» τις πιθανότητας μιας παγκόσμιας ύφεσης, εν μέσω της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και των αυξημένων επιτοκίων. 

Οι επενδυτές σιγά – σιγά αρχίζουν και στρέφονται εκ νέου στο κρατικό χρέος, το οποίο λαμβάνει χαρακτήρα ασφαλούς καταφυγίου. Κι αυτό, διότι πληθαίνουν οι ανησυχίες των αναλυτών για τον κίνδυνο συρρίκνωσης του διεθνούς ΑΕΠ.  

Χθες, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δεσμεύτηκε ότι θα πράξει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό (8,6% στις ΗΠΑ / 8,1% στην Ευρωζώνη), προλειαίνοντας το έδαφος για επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 1,5%).  

Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, όπως είναι εύλογο, δύναται να οδηγήσει σε ύφεση τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με απρόβλεπτες επιπτώσεις και σε διεθνές επίπεδο. Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο ρόλος του ενεργειακού μπλακ-άουτ

Τον κίνδυνο συρρίκνωσης αντιμετωπίζει και η Γερμανία, η οποία -εκτός των υψηλότερων επιτοκίων- καλείται να διαχειριστεί και την ενεργειακή κρίση. 

Η κυβέρνηση του Βερολίνου ενεργοποίησε σήμερα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την παροχή φυσικού αερίου, υπό τον φόβο ενός αιφνίδιου μπλοκαρίσματος των ροών από τη Ρωσία. «Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου τώρα το καλοκαίρι. Αυτό είναι σημαντικό εν όψει του χειμώνα. Έχει σημασία να ρυθμίσουμε τώρα τη θέρμανση και να την προσαρμόσουμε, πριν έρθει ο χειμώνας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Το Κρεμλίνο εδώ και εβδομάδες μειώνει σταθερά τις ποσότητες αερίου που στέλνει στην Ευρώπη, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Εάν αυτή η μείωση γίνει τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορούμε να αντέξουμε, ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο Lehman Brothers στο ενεργειακό σύστημα».  

Όλη αυτή η κατάσταση απειλεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία καλύπτει μέσω της Μόσχας τα 2/3 των ενεργειακών αναγκών σε φυσικό αέριο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα της Γηραιάς Ηπείρου. 

Το αρνητικό momentum επιβεβαιώνουν και τα σημερινά στοιχεία της S&P Global, τα οποία καταδεικνύουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα (σύνθετος PMI) στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. 

Στροφή στα καταφύγια

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και τα κρατικά ομόλογα, παρά τους κινδύνους που απορρέουν από την πολιτική των αυξημένων επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών (η ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011). 

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας μειώνεται κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 1,46%. Κατά 14 μονάδες βάσης υποχωρεί και η απόδοση της Ελλάδας, η οποία πλέον καθορίζεται στο 3,72%, με το spread (απόκλιση των ελληνικών και των γερμανικών αποδόσεων) να μην υπερβαίνει τις 230 μονάδες βάσης. 

Εξίσου πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με της Γαλλίας να σημειώνει πτώση κατά 16 μονάδες βάσης, της Ισπανίας κατά 15 μονάδες βάσης, της Ιταλίας κατά 12 μονάδες βάσης, της Πορτογαλίας κατά 14 μονάδες βάσης, της Ολλανδίας κατά 15 μονάδες βάσης κ.ο.κ.  

Ας σημειωθεί ότι ρόλο σ’ αυτή την αποκλιμάκωση διαδραματίζει και η πρόσφατη παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία προανήγγειλε ένα νέο εργαλείο για την απορρόφηση των κραδασμών από τις επικείμενες επιτοκιακές αλλαγές (αναμένονται τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο). 

Στις ΗΠΑ, τέλος, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,11%, σημειώνοντας πτώση κατά 4 μονάδες βάσης σε σχέση με την Τετάρτη. 

Διαβάστε επίσης:

«Μπουμ» από τον Ρέι Ντάλιο – Διπλασιάζει στα $10,5 δισ. το σορτάρισμα των ευρωπαϊκών μετοχών

Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή: Όχι σε πλειοδοσία για νέα μέτρα στήριξης

Αρχίζει και «ξεφουσκώνει» η αγορά των premium ρολογιών – Μειώνεται ελαφρώς η αξία τους στη «second hand» αγορά