«Φωτιά» έχουν πάρει τα στοιχήματα του Ρέι Ντάλιο, επικεφαλής της Bridgewater Associates, εναντίον των ευρωπαϊκών μετοχών, με τον διάσημο επενδυτή να διπλασιάζει το σορτάρισμά του μέσα σε μόλις μία εβδομάδα 

Το hedge fund, συγκεκριμένα, αύξησε το στοίχημά του στα 10,5 δισ. δολάρια, ποντάροντας στην πτώση 28 ευρωπαϊκών εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες και ορισμένοι «κολοσσοί» της Γηραιάς Ηπείρου, όπως η SML Holding, η Total Energies, η Sanofi και η SAP. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το εν λόγω στοίχημα ανερχόταν την προηγούμενη εβδομάδα σε 5,7 δισ. δολάρια  και αφορούσε 18 ευρωπαϊκές εταιρείες. 

Μέσω του σορταρίσματος, ο Ντάλιο προσδοκά να αποκομίσει κέρδη από την πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών, καθώς θεωρεί ότι η εκτιμώμενη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ο υψηλός πληθωρισμός αυξάνουν τις πιθανότητες ύφεσης στην Ευρωζώνη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χρηματιστήρια της περιοχής.  

Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές αν το ποντάρτισμα της Bridgewater αποσκοπεί απλώς στο κέρδος ή εντάσσεται σε μια ευρύτερη επενδυτική στρατηγική.  

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Bloomberg, o συν-επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος του hedge fund, Γκρεγκ Γένσεν, υποστήριξε ότι το μέχρι στιγμής sell off στις μετοχές αποδεικνύεται… μικρό σε σχέση με το ράλι της τελευταίας δεκαετίας. Και γι’ αυτό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν νέες ρευστοποιήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοικτή πώληση ή αλλιώς το «σορτάρισμα», το οποίο προέρχεται από την αγγλική λέξη short, αποτελεί ουσιαστικά ένα στοίχημα ότι η τιμή μίας μετοχής θα πέσει σε εύλογο χρονικό διάστημα.  

Η απόφαση του hedge fund ήδη επηρεάζει τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά περίπου 1% και να περιορίζεται στις 402 μονάδες. Από τις αρχές του έτους, μάλιστα, οι σωρευτικές απώλειες αγγίζουν το 18%.  

H Bridgewater Associates, η οποία ιδρύθηκε το 1975 από τον Ντάλιο και εδρεύει στις ΗΠΑ, αποτελεί το μεγαλύτερο hedge funds παγκοσμίως, κάνοντας «δουλειές» με θεσμικούς πελάτες, όπως ασφαλιστικά ταμεία, ιδρύματα, ξένες κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Υπολογίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται περιουσιακά στοιχεία αξίας 140 δισ. δολαρίων. 

Διαβάστε επίσης:

Επιφυλακτικά κέρδη στο Χρηματιστήριο χάρη στο… window dressing

Η νέα γκάφα με τους (παρολίγον) ολιγάρχες, η βίλα του διαφημιστή, η κόντρα με το Κατάρ, η Νίκη και ο Νίκος

Αγορά ιδίων μετοχών: Ένα εξαιρετικό εργαλείο που παραμένει αναξιοποίητο στην Ελλάδα