Αλλάζουν τα στοιχήματά τους οι traders και πλέον στρέφονται στην προοπτική για λιγότερες και βραδύτερες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά και την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι είναι πιο αυξημένος από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ταχεία ταχεία αναπροσαρμογή των προοπτικών της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως.

Ετσι τώρα πλέον, οι έμποροι αναμένουν λιγότερες από τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ φέτος, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες αυτής της εβδομάδας, που υπήρχε 50% πιθανότητα για μια τέταρτη μείωση. Αν και μια πρώτη κίνηση για μείωση τον Ιούνιο εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό σενάριο, δεν έχει πλέον αποτιμηθεί πλήρως. Στην περίπτωση της BοE, οι επενδυτές δεν τιμολογούν πλέον πλήρως δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Αν και οι οικονομολόγοι περιμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, θα εξετάσουν προσεκτικά τις παρατηρήσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ. Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις προβλέψεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενισχύοντας την υπόθεση για μια πιο προσεκτική προσέγγιση στη χαλάρωση. Πριν από αυτή την εξέλιξη, η ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού από τον Ιούνιο.

Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, τα ομόλογα υποχώρησαν καθώς οι αγορές αναπροσάρμοσαν τις τιμές τους. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου αναφοράς αυξήθηκε έως και τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,47%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

Το ευρώ, το οποίο είχε τη χειρότερη ημερήσια πτώση του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο χθες Τετάρτη, σταθεροποιήθηκε. Τα γαλλικά ομόλογα υποχώρησαν, στέλνοντας τις αποδόσεις έως και 10 μονάδες βάσης υψηλότερα σε όλη την καμπύλη.

Το ελληνικό 10ετές βλέπει αύξηση κατά 0,24% στην απόδοση που αγγίζει το 3,368%.

Το αντίστοιχο ιταλικό έχει ενισχυμένη απόδοση κατά 1% στο 3,811%. Η απόδοση της ισπανικής 10ετίας ενισχύεται κατά 1,10% στο 3,274%.

«Η διαβεβαίωση της Λαγκάρντ για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο θα πρέπει να ηρεμήσει τα νεύρα των επενδυτών», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank AG, Χάουκ Σίεμσεν. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τα οικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη «φαίνεται να υποστηρίζουν μια μείωση», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε τον περασμένο μήνα, επιβραδυνόμενος στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο, και η οικονομία του μπλοκ φλερτάρει με την ύφεση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Μια πρόσφατη έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό έδειξε πτώση της εταιρικής ζήτησης.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα παρουσίαζαν μικρή μεταβολή στις πρώτες ευρωπαϊκές συναλλαγές, αφού κατέγραψαν το μεγαλύτερο sell off των τελευταίων μηνών την Τετάρτη. Οι επενδυτές σηματοδοτούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια μόλις δύο φορές φέτος, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

«Η ικανότητα της Fed να μειώσει τα επιτόκια οποτεδήποτε, σύντομα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, εάν τα επίσημα στοιχεία παραμείνουν ισχυρά – και το σημαντικότερο – εάν η δυναμική του πληθωρισμού στις ΗΠΑ απομακρυνθεί ξανά από τον στόχο της Fed», σημειώνουν στρατηγικοί αναλυτές της ING Group, μεταξύ των οποίων ο Παντράικ Γκάρβεϊ. «Σημαντικό για τα επιτόκια του ευρώ θα είναι το πώς θα γίνει αντιληπτό ότι η ΕΚΤ απομακρύνεται από αυτές τις δυναμικές».

Η προοπτική ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης πριν από τη Fed έχει επιβαρύνει το ευρώ, το οποίο πλησιάζει τα χαμηλότερα επίπεδα του 2024. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαπραγματευεται γύρω στα 1,0740 δολάρια πριν από την απόφαση.

Οι στρατηγικοί αναλυτές συναλλάγματος βλέπουν περιθώρια για περισσότερες απώλειες τις επόμενες εβδομάδες, εάν η Λαγκάρντ υποδείξει ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει τις περικοπές τον Ιούνιο, με τον Ντέρεκ Χαλπένι της MUFG να «δείχνει» πτώση προς τα 1,05 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη      

Στο μυαλό της Λαγκάρντ – Πότε και πόσο θα φθηνύνει το χρήμα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανεκκίνηση στο ελληνικό Δημόσιο – Τα έργα των δεκάδων εκατ. και οι εταιρείες

«Πετράκης»: Άλλαξε χέρια ένα κέντρο της αγοράς υποδημάτων στην Αθήνα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ