Με τις αυξήσεις επιτοκίων, τον πληθωρισμό, τον περιορισμό των δαπανών, τις απολύσεις, το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων και τον πόλεμο στην Ευρώπη, οι ανησυχίες των αναλυτών στις ΗΠΑ ότι η αμερικανική οικονομία θα είναι η επόμενη μετά την ευρωζώνη που θα διολισθίσει σε ύφεση θεωρούνται δικαιολογημένες. Ωστόσο, η Wall Street μοιάζει να βρίσκεται σε ένα άλλο, παράλληλο σύμπαν όπου οι «ταύροι» (bulls – αγοραστές) κυριαρχούν έναντι των «αρκούδων» (bears – πωλητών).

«Έχουμε την τάση να συνδέουμε τις ανοδικές αγορές (bull markets) με συνθήκες οικονομικής επέκτασης και όχι με συνθήκες οικονομικής σύσφιξης και υποχώρησης» δήλωσε ο Σαμερ Σαμανα στρατηγικός αναλυτής αγορών του επενδυτικού βραχίονα της Wells Fargo στο CNN.

Η αντίφαση εξηγείται με δύο μόνο γράμματα: AI, δηλαδή τεχνητή νοημοσύνη (Artificial intelligence).

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει η ανάλυση του CNN , πίσω από το πρόσφατο ράλι στην αγορά βρίσκονται οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών. Οι επονομαζόμενες και Big Tech αφήνουν πίσω τους τις κακές επιδόσεις του 2022 και πλέον ανακάμπτουν με την αισιοδοξία να έχει εκτοξευτεί εξαιτίας του ChatGPT, το νέο «it-thing» της Silicon Valley. Οι μετοχές των Alphabet, Meta, Apple, Amazon, Nvidia και Tesla σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών και αυτό αποτυπώνεται στα νούμερα.

Όπως εξήγησε ο Ματ Μπαρτολινι, αναλυτής της State Street Corporation, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, οι φετινές αποδόσεις των 5 πρώτων εταιρειών είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Φέτος, η μετοχή της Nvidia σημειώνει άνοδο 163%, της Meta 120% και της Tesla 90%. Οι μετοχές των Apple, Amazon και Google σημειώνουν άνοδο κατά 40% ή και περισσότερο.

Οι εταιρείες αυτές επωφελούνται από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης που συνδέεται με τις προσδοκίες μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης.

«Το AI είναι τεράστιο πεδίο», δήλωσε ο Μπαρτολίνι και πρόσθεσε «Δεν αφορά μόνο τις αναζητήσεις και το ChatGPT. Εκτείνεται στα πάντα, από την αυτόματη διόρθωση στα iPhone της Apple μέχρι τις διαφημίσεις που βλέπουν οι πελάτες της Amazon».

Οι πέντε αυτές εταιρείες βρίσκονται στη λίστα των 7 εταιρειών του S&P 500 με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση αντιπροσωπεύοντας το 28% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη, γεγονός που εξηγεί τη βαρύτητα που έχουν στον δείκτη.

Η μετάβαση-ορόσημο του S&P500

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 8 Ιουνίου ο δείκτης S&P 500 σημείωσε ράλι και ταυτόχρονα το πέρασμα από την bear market (πτωτική αγορά) σε bull market (ανοδική αγορά) καθώς πραγματοποίησε άνοδο 20% από το τελευταίο του χαμηλό (στις 12 Οκτωβρίου 2022). Τυπικά και σύμφωνα με τον γενικά αποδεκτό ορισμό για τη διαφοροποίηση της ανοδικής με την πτωτική αγορά ο S&P 500 βρίσκεται πλέον σε bull market.

Καθώς όμως στην αγορά δεν ισχύουν βεβαιότητες ούτε καν για τους ορισμούς αρκετοί αναλυτές επικεντρώνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πρόσφατου ράλι και βρίσκουν λόγους ανησυχίας και όχι πανηγυρισμών.
Σύμφωνα με τον Τζειμς Ντεμερτ, επικεφαλής επενδύσεων στην Main Street Research, η απόλυτη κυριαρχία των τεχνολογικών μετοχών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη στον δείκτη S&P500 «δεν αποτελεί ένδειξη ποιοτικού ράλι ή ανοδικής αγοράς (bull market) και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε διόρθωση της αγοράς».

Σε πρώτη ανάγνωση οι Big Tech φαίνεται πως «καθαρίζουν» για την αγορά, αλλά κάτω από την επιφάνεια οι μικρότερες εταιρείες και αυτές που εντάσσονται στην κυκλική οικονομία, υποφέρουν.

«Το real estate υποχωρεί, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά υποχωρούν, η ενέργεια και τα χρηματοοικονομικά πέφτουν», δήλωσε ο Μπαρτολίνι καταλήγοντας ότι «Δεν έχουμε μια κυκλική (βιώσιμη) ανάκαμψη».

Στη φετινή χρονιά ο S&P 500 έχει σημειώσει μέχρι τώρα άνοδο περίπου 12%, αλλά πίσω από αυτό το νούμερο τίποτα δεν υποδηλώνει ότι η άνοδος θα συνεχιστεί στο υπόλοιπο του έτους αναφέρει ο ίδιος επικαλούμενος την άνιση άνοδο των εταιρειών του δείκτη. Όπως λέει στην πραγματικότητα λιγότερο από το ένα τέταρτο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 ξεπερνούν την απόδοσή του, έχουν δηλαδή σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 12% και «αυτό είναι ένα πολύ χαμηλό ποσό».

Οι αισιόδοξοι επιμένουν

Και μόνο το γεγονός της μετάβασης του S&P500 σε bull market θεωρείται ικανό, όπως άλλωστε έχει δείξει το παρελθόν, για να ενισχύσει το θετικό κλίμα στην αγορά και την Παρασκευή στο κλείσιμο της εβδομάδας ο δείκτης ο φόβου και απληστίας του CNN (Greed and Fear Index) βρίσκονταν στην περιοχή “Extreme Greed” (ακραία απληστία). Παράλληλα έκθεση της Bank of America την ίδια μέρα επικαλούνταν το ιστορικό προηγούμενο της πορείας του S&P500 αναφέροντας ότι στο 92% των περιπτώσεων που ο δείκτης πέρασε σε bull market η άνοδος του συνέχισε για τους επόμενους 12 μήνες με μέσο όρο απόδοσης 19%. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «Η πιο πιθανή πορεία της τρέχουσας έκπληξης παραμένει θετική», αναγνωρίζοντας όμως ότι πρόκειται για έκπληξη.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Έτσι θα διευρύνει τις δυνάμεις της ΝΔ για τις εκλογές στις 25 Ιουνίου

Βίοι αντίθετοι: Η Fed ετοιμάζεται να βάλει «stop» στις αυξήσεις επιτοκίων – Συνεχίζει ακάθεκτη η ΕΚΤ

Μυτιληναίος: Η αλλαγή έδρας δεν αποτελεί προτεραιότητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ