Τη διευκρίνιση ότι η αλλαγή έδρας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη Mytilineos διατύπωσε εκ νέου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δυσκολεύετε να κατανοήσει τον θόρυβο που έχει προκληθεί, αφού «άλλες πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν αλλάξει έδρα, διατηρώντας εδώ την παραγωγή τους».

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής, επανέλαβε ότι «είναι άλλες οι προτεραιότητές μας«. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της εταιρείας».

Οι τελευταίες κινήσεις του Ομίλου, εξάλλου, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα περί «προτεραιοτήτων» και να δώσουν ένα πολύ σαφές στίγμα της στρατηγικής της στόχευσης.

Η εξαγορά των πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,4 GW έναντι 1,1 δισ. ευρώ στον Καναδά, ανέδειξε τον διεθνή προσανατολισμό της Mytilineos, που ξεδιπλώνεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια με την παρουσία της σε 30 χώρες του κόσμου.

Με την εξαγορά της Unison, λίγες ημέρες νωρίτερα, ανέδειξε τον έτερο σαφή στρατηγικό στόχο, της μετεξέλιξής της σε έναν ολοκληρωμένο σύγχρονο πάροχο.

Ο μετασχηματισμός

Οι δύο κινήσεις αποτελούν συνέχεια του δομικού μετασχηματισμού στον οποίο προχώρησε η Mytilineos λίγο πριν εκπνεύσει το 2022, οριοθετώντας τις βασικές δραστηριότητές της, ενέργεια και μεταλλουργία.

Ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε ένα ιδιαίτερα αποδοτικό μοντέλο χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των πράσινων έργων. «Κατασκευάζουμε σε όλο τον κόσμο έργα που παραδίδουμε σε τρίτους, οι οποίοι είναι κατά βάση από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου διεθνώς, όπως η Total Εnergy και η Lightsource ΒP. Τα έργα αυτά μας αφήνουν ένα κέρδος 20% το οποίο κατευθύνουμε στη χρηματοδότηση των δικών μας έργων ΑΠΕ. Ετσι, μεγαλώνουμε το δικό μας χαρτοφυλάκιο χωρίς να χρειάζεται να δανειστούμε, διασφαλίζοντας έναν πολύ ισχυρό ισολογισμό».

Ο κ. Μυτιληναίος δεν έκρυψε ότι «μαγνήτης» για την επένδυση του Καναδά ήταν τα κίνητρα για τις επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης που έδωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Γιατί όμως ο Καναδάς και όχι οι ΗΠΑ; «Μας ταιριάζει περισσότερο σαν χώρα και σαν νοοτροπία και βέβαια ρόλο έπαιξε και η Fairfax, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί ανοίξαμε μια πολύ μεγάλη αγορά και ευκαιρίες σε Έλληνες μηχανικούς που θα είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση ενός τόσο μεγάλου έργου και προσβλέπουμε με τη βοήθεια της Fairfax σε ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των δραστηριοτήτων μας στον Καναδά», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Διαβάστε ακόμα

Οι 4+1 ισχυροί «παίκτες» στον τομέα των πληρωμών

Τα ποσά… ζαλίζουν: Τα χρήματα που έβαλαν στα ταμεία τους Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ

Real Estate: Τα «φιλέτα» της Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ