>Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στο «τέλος» της εποχής των αρνητικών αποδόσεων βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η αγορά των κρατικών ομολόγων, καθώς η απόφαση της Bank of Japan να αυξήσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια περιόρισε έτι περισσότερο τη «δεξαμενή» των κρατικών τίτλων με αποδόσεις υπό το μηδεν.  

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 2ετούς ομολόγου της Ιαπωνίας, η απόδοση του οποίου ξεπέρασε το όριο του 0% για πρώτη φορά από το 2015, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί το πρωί της Τετάρτης στο 0,01%, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Japan Bond Trading.  

Πλέον, σύμφωνα με το Bloomberg, σε αρνητικό έδαφος απομένουν μόνο οι αποδόσεις ορισμένων βραχυπρόθεσμων ιαπωνικών ομολόγων. Κι αυτό, διότι τόσο οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι της ασιατικής χώρας όσο και το σύνολο του χρέους των υπόλοιπων κρατών του κόσμου βρίσκονται σε επίπεδα άνω του μηδενός.    

Το τελευταίο «χτύπημα»

Το τελευταίο «χτύπημα» επήλθε από την πιο «χαλαρή» τράπεζα του κόσμου, δηλαδή τη Bank of Japan, η οποία αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Και τι έκανε; Αύξησε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια (από 0,25% σε 0,5%), διευρύνοντας τα ανώτατα όρια αποδόσεων, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των επιπτώσεων (υψηλότερο κόστος) των παρατεταμένων «χαλαρών» μέτρων. 

«Η σύσφιγξη στην Ιαπωνία “ρίχνει” το τελευταίο παγκόσμιο “οχυρό” της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής» είναι η πρώτη αντίδραση της Deutsche Bank, σε σημείωμα προς τους επενδυτές, υπενθυμίζοντας και τις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

Από τα 11 τρισ. μόλις στα 686 δισ.

Η «δεξαμενή» των υπό το μηδέν αποδόσεων, ως εκ τούτου, ανέρχεται πλέον σε μόλις 686 δισ. δολάρια, παρά το γεγονός ότι στα τέλη του 2021 ξεπερνούσε τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια! Κι αυτή η καθίζηση, αναμφίβολα, συνδέεται με το ευρύ κύμα αυξήσεων στα επιτόκια, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του κύματος ανατιμήσεων.   

Vanishing Pile | Rate hikes have sent the world's sum of negative-yielding bonds toward zero

«Ελπίζω ότι αυτό είναι το τέλος των αρνητικών επιτοκίων, επειδή σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να βασιζόμαστε για ό,τι κάνουμε, στις κεντρικές τράπεζες» επισημαίνει ο Στέφαν Μίλερ, αναλυτής της BlackRock.  

Ας σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία κατέγραψε τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αναθεωρήσει τη χρησιμότητα των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων, τα οποία είχαν οδηγήσει το ιαπωνικό νόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.  

Διαβάστε επίσης

Τα γκάλοπ και η άρση ασυλίας, αρχίζει… η πώληση μετοχών στην Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς, τα 200 της Viva και επιστροφή του Σωκράτη με τα 500 

Ikigai: H αυθεντική ιαπωνική ψησταριά ανάβει φωτιά στο εντυπωσιακό food-store-κρεοπωλείο στην καρδιά της Αθήνας

Σωκράτης Κόκκαλης: Τέλος εποχής – Γιατί η Intracom μετατρέπεται σε εταιρεία επενδύσεων