Με βαριές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση να υποχωρεί κατά 2,93% και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 914,84 μονάδες. Οι πωλητές έκαναν εμφατικά αισθητή την παρουσία τους ακολουθώντας τις βαριές απώλειες των Ευρωπαϊκών αγορών καθώς και το αρνητικό άνοιγμα των Αμερικάνικων δεικτών.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,14% και στις 2.205,94 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,49% και στις 1.516,77 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε μεγάλες απώλειες 4,01% κλείνοντας στις 627,44 μονάδες.

Έτσι η στήριξη των 930 μονάδων δεν προσέφερε πολλά σε μια αγορά που χρειαζόταν τα επίπεδα για να μην αναιρέσει και το βραχυπρόθεσμο θετικό σενάριο. Πλέον αυτό που θα πρέπει να αντέξει είναι το επίπεδο των 905 μονάδων, ώστε το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην επιβεβαιώσει τους απαισιόδοξους, που ανέφεραν ότι η αναρρίχηση σε υψηλά επταετίας ήταν ένα «διάλειμμα» στη μεγάλη συσσώρευση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άμυνες στην Ελληνική αγορά είναι σημαντικές σε σχέση με την επιθετική διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια.

Ο Τραπεζικός κλάδος βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο των πωλητών με την μετοχή της Εθνικής να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες οδηγώντας έτσι την αγορά να κλείνει χαμηλότερα με την επιφυλακτικότητα να είναι έντονη. Είναι εμφανές άλλωστε ότι οι επενδυτές προβληματίζονται από την προοπτική μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής φέτος στις ΗΠΑ και περιμένουν σήμα από τη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve που ξεκινάει αύριο για το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων.

Μέχρι στιγμής η αγορά έχει προεξοφλήσει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων – 0,25% έκαστη – και την έναρξη της ποσοτικής σύσφιξης από τα μισά του έτους και μετά. Αν η Fed την Τετάρτη προχωρήσει σε ανακοινώσεις που δεν ανατρέπουν αυτή την εικόνα, οι αγορές θα παραμείνουν ήρεμες. Αν όμως ο Πάουελ αλλάξει επιθετικά τη ρητορική του αδιαφορώντας για την αναταραχή των αγορών, τότε καλό θα είναι οι επενδυτές να προχωρήσουν σε επιθετική μείωση των μετοχικών τους θέσεων αναζητώντας προϊόντα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε τις συνεχείς θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν υψηλότερες τιμές στις Ελληνικές εισηγμένες προσβλέποντας στην άνοδο της Ελληνικής οικονομίας μέσω του τουρισμού και του Ταμείου Ανάπτυξης. Αυτές οι εκθέσεις άλλωστε έχουν οδηγήσει ακόμη και μετά την σημερινή πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει την καλύτερη απόδοση έναντι όλων των Ευρωπαϊκών αγορών και ο Τραπεζικός κλάδος να καταγράφει σήμερα ετήσια κέρδη περίπου 10%.

Στο ταμπλό τώρα η Εθνική και η Jumbo (λόγω αποκοπής μερίσματος η δεύτερη) σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες υποχωρώντας κατά 5,66% και 5,33% αντίστοιχα με την Alpha Bank να ακολουθεί καταγράφοντας πτώση 4,65%. Coca Cola, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Λάμδα και Aegean έκλεισαν με απώλειες άνω του 3%, ΔΕΗ, Πειραιώς, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%, ΑΔΜΗΕ, Τιτάνας, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Quest και Τέρνα ενεργειακή έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% με τον Σαράντη και τον ΟΛΠ να κλείνουν ήπια πτωτικά. Καμία μετοχή δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Ο τζίρος ανήλθε στα 91,9 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 46,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,2 εκατομμύρια τεμάχια.

 

Διαβάστε ακόμα:

Κακοκαιρία: Σε αυξημένο συναγερμό οι διαχειριστές και η ηλεκτροπαραγωγή για την επέλαση του χιονιά

Σύμβαση leasing αντί δόσης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Βγαίνει στο σφυρί το σπίτι-μουσείο του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου στην Ακρόπολη