Συνολικά τέσσερις εταιρείες είπαν «αντίο» στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στο 2022, ανακόπτοντας εν μέρει την τάση φυγής που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά.  

Συγκεκριμένα, από το ταμπλό του Χ.Α. διεγράφησαν οι μετοχές των Byte, Ευρωπαϊκή Πίστη, Νίκας και Καραμολέγκος. Και οι τέσσερις πήραν τον δρόμο της εξόδου για τους περίπου ίδιους λόγους. Συγκεκριμένα: 

  • Η Byte εξήλθε της αγοράς, μετά τη δημόσια πρόταση της IDEAL, η οποία κατάφερε να αποκτήσει το 100% των μετοχών της εταιρείας.  
  • Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Πίστης, η οποία εξαγοράστηκε πλήρως από τη γερμανική Allianz.  
  • Η Νίκας, επίσης, βγήκε εκτός ταμπλό, καθώς ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος απέκτησε το 100% των μετοχών.  
  • Ο Μανώλης Καραμολέγκος, τέλος, αγόρασε το σύνολο των μετοχών της ομώνυμης εταιρείας, αποχωρώντας οριστικά από τη Λεωφόρο Αθηνών.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικά τέσσερις διαγραφές είναι αισθητά λιγότερες σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο τη διετία 2020 – 2021 εξήλθαν, για παράδειγμα, 25 εισηγμένες.  

Βέβαια, μέσα στους επόμενους μήνες, το κουμπί του «exit» θα πατήσει τουλάχιστον ακόμη μία εταιρεία. Ο λόγος για την Πλαίσιο, η οποία έχει ήδη προαναγγείλει τις προθέσεις της. Υψηλή είναι η πιθανότητα εξόδου και της ΒΙΣ.  

Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια του 2022 είχαμε και δύο εισαγωγές, με τις Dimand και Μπλε Κέδρος να παίρνουν θέση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το ίδιο δε, αναμένεται να πράξουν εντός του 2023 και οι Optima Bank – «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Ιδίως στην περίπτωση του αεροδρομίου, η αγορά «διψάει» γι’ αυτήν την IPO, δεδομένου ότι πρόκειται για μια υγιή, κερδοφόρα και διαρκώς αναπτυσσόμενη εταιρεία, η οποία έρχεται να αυξήσει το αποτύπωμα του τουριστικού κλάδου στο Χρηματιστήριο.  

Σήμερα, στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. διαπραγματεύονται 122 εταιρείες και στην Εναλλακτική Αγορά 11. Εξ αυτών, συνολικά 18 εταιρείες τελούν σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ ακόμη οκτώ βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης. 

Διαβάστε επίσης 

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Η κακή χρονιά του Ρώσου ολιγάρχη – Ζημιές, απώλειες και «χαμένα» σούπερ γιοτ

Οι Αμερικανοί super- rich που έχασαν φέτος $660 δισ. – Ποιος βρίσκεται στο Νο.1 της λίστας

Φάρμακα: Φόβοι για «παγκόσμιο κραχ» το 2023 – Ελλείψεις σε 500 σκευάσματα στην Ελλάδα