Μαζί με τις βραχυπρόθεσμες ελλείψεις σε χαλκό, το μέταλλο αναμένεται να υποστεί μια μετατόπιση σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, καθώς αυξάνεται ο ρυθμός απανθρακοποίησης, αναφέρει στο CNBC o Αλ Τσου, επικεφαλής του ταμείου BNY Mellon Natural Resources .

O χαλκός αποτελεί δείκτη – βαρόμετρο για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της μεγάλης χρήσης του σε διάφορους τομείς. Σημείωσε ισχυρές επιδόσεις στις αρχές της χρονιάς λόγω του ασθενούς δολαρίου και των προσδοκιών των επενδυτών να δουν μια αύξησης της ζήτησης μετά την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας.

Τα προβλήματα της βραχυπρόθεσμης προμήθειας προέκυψαν παράλληλα με μια άνοδο της ζήτησης, εν μέσω αναταραχών στο Περού που προμηθεύει το 10% του χαλκού παγκοσμίως.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου ανήλθαν στα 4,1055 δολ/λίβρα την Πέμπτη, σημειώνοντας πτώση τις τελευταίες βδομάδες μετά το ράλι του Ιανουαρίου.

«Ο χαλκός χρησιμοποιείται συνήθως ως δομικό μέταλλο για καλωδιώσεις σε κτήρια, καλωδιώσεις σε μηχανήματα αλλά αν δούμε την τάση μετάβασης σε καθαρή ενέργεια μέσω της απανθρακοποίηση, ο χαλκός είναι το νέο πετρέλαιο», αναφέρει ο Τσου.

«Είτε είναι ηλιακή ενέργεια, είτε αιολική, είτε ηλεκτρικά οχήματα, ή κάποια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας; κάθε ανανεώσιμη ενέργεια χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό τον χαλκό, γιατί αν μιλάμε για ηλεκτρισμό και μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας, χρειαζόμαστε χαλκό», συμπληρώνει..

Πέρα από τις ποσότητες χαλκού που είναι πιθανό να απαιτηθούν για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών ρύπων, ο Τσου επισημαίνει και τη μείωση της ποιότητας του μετάλλου τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να γίνουν διαδικτυακά μεγάλα έργα εξόρυξης. .

«Πολλά από αυτά τα αποθέματα και κοιτάσματα βρίσκονται σε πολύ, πολύ δύσκολα μέρη για παραγωγή –Κονγκό, Εσωτερική Μογγολία– δεν είναι σε πολύ ανεπτυγμένες περιοχές ώστε να πούμε ότι είναι πολύ εύκολο, να φτιάξουμε ένα ορυχείο».

Τα σχόλια του Τσου απηχούν εν μέρει και αυτά που αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, Ολε Χάνσεν, ο οποίος είπε ότι τα βιομηχανικά μέταλλα όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο και το λίθιο θα επωφεληθούν αναμφίβολα από το «τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο» που επενδύεται για την επίτευξη του «πράσινου μετασχηματισμού».

«Επιπλέον, το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον θα δώσει μια τεράστια ώθηση για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία αναμένεται να δει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 20% ετησίως κατά τον επόμενο οικονομικό κύκλο, καθώς η ευρωπαϊκή ήπειρος διπλασιάζει τις στρατιωτικές της δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ», σύμφωνα με τον Χάνσεν.

Διαβάστε ακόμη:

Wood: Νέες τιμές στόχοι στις τράπεζες – Τοπ επιλογές Alpha και Πειραιώς

Kομισιόν: Ανάπτυξη 1,2% φέτος στην Ελλάδα και μείωση του πληθωρισμού στο 4,5%

MIG: Αναβολή της Γ.Σ για τις 3 Μαρτίου ζήτησε ο Mάριος Ηλιόπουλος