Αναταραχή καταγράφεται σήμερα στην αγορά ομολόγων, όπως συμβαίνει και στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με τις αποδόσεις του ελληνικού, του ιταλικού αλλά και του γερμανικού κρατικού αξιόχρεου να ενισχύονται.
Η βελτίωση της Ιταλίας που σημειώθηκε μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, στέλνοντας την απόδοση στο 2,30%, δεν κράτησε για πολύ, αφού σήμερα οι αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς ενισχύονται κοντά στο 3,0%.
Αντίστοιχα, το spread Ελλάδας – Ιταλίας στα 10ετή ομόλογα εκτοξεύτηκε σήμερα στις 152 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξάνεται κατά 1,87% στις 14:15 και διαμορφώνεται στο 4,36%, από το 4,28% στο χθεσινό κλείσιμο.
Μεγάλη ώθηση της τάξης του 2,05% παίρνει και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, το οποίο διαμορφώνεται στο 2,79%, από το 2,73% στο χθεσινό κλείσιμο.
Το γερμανικό 10ετές αυξάνεται κατά 6%, στο 0,24% από το 0,23% στο χθεσινό κλείσιμο.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 που θα εστιάζεται σε μακροπρόθεσμες εκδόσεις αλλά και στην αποπληρωμή έως 5 δισ. των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Με τον τρόπο αυτό θα επισφραγίσει την πρόθεση της χώρας μας να επιστρέψει στις αγορές την προσεχή χρονιά για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου.
Το πρόγραμμα δανεισμού δεν θα αναφέρει το ακριβές ύψος του ποσού που θα επιδιώξει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές ούτε ημερομηνίες έκδοσης ή διάρκειες των νέων ομολόγων, καθώς: (α) όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στις αγορές και (β) πρέπει να διατηρηθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
Ωστόσο, είναι σημαντικό, γιατί θα επισημοποιεί τον σχεδιασμό για νέες ομολογιακές εκδόσεις με υψηλή ρευστότητα και όγκο και με διατήρηση μίας αντιπροσωπευτικής καμπύλης αποδόσεων.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.