Με άνοδο αντέδρασαν τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρότασή της όσον αφορά το πακέτο ανάκαμψης για την στήριξη των οικονομιών του μπλοκ.

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,2% κλείνοντας στις 349 μονάδες

Στα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια οι δείκτες περιόρισαν προς το τέλος της συνεδρίασης τα κέρδη τους με τον βρετανικό FTSE 100 να κλείνει με άνοδο 1,26% τoν γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 1,33% και τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει κέρδη κατά 1,789%. Στα χρηματιστήρια του Ευρωπαϊκού νότου ο ιταλικός FTSE MIB περιόρισε σημαντικά τα προηγούμενα κέρδη του στο 0,28% (από άνοδο κατά 1,40%) ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη κατά 2,44%.

Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα το Ελληνικό Χρηματσιστήριο υπεραπόδωσε έναντι του ιταλικού και του ισπανικού τα οποία όμως επίσης κατέγραψαν κέρδη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να στοιχίσει στο γερμανικό χρέος έναν σημαντικό πυλώνα του.

Το σχέδιο μετριάζει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συνήθως πυροδοτούν την αγορά γερμανικών ομολόγων, των χαρακτηριζόμενων και ως ένα από τα ασφαλέστερα assets που μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα. Η πρόταση της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης που βασίζεται στη γαλλογερμανική συμφωνία προβλέπει την πώληση ομολόγων από την Επιτροπή – δημιουργώντας έναν πιθανό αντίπαλο στα χρεόγραφα.

«Τα γερμανικά ομόλογα είναι το πιο ακριβό σταθερό εισόδημα στον κόσμο», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της NatWest Markets, συνιστώντας στους επενδυτές να σορτάρουν τα γερμανικά ομόλογα και να αγοράσουν εκείνα της Ευρωπαϊκής περιφέρειας. «Η ελκυστικότητα της Ευρώπης στους παγκόσμιους κυνηγούς αποδόσεων έχει εξαφανιστεί».

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξάνεται κατά τρεις μονάδες βάσης στο -0,40%. Το spread έναντι του επιτοκίου ανταλλαγής – ένας βασικός δείκτης του πολιτικού κινδύνου – περιορίστηκε στο πιο μικρό επίπεδο από το 2016. Τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο σε όλη τη ζώνη του ευρώ και το κοινό νόμισμα αντέστραψε την προηγούμενη πτώση του.

Ο Στήβεν Μάτζορ επικεφαλής ανάλυσης σταθερού εισοδήματος της HSBC Holdings Plc, δήλωσε στο Bloomberg TV ότι το σχέδιο είναι «επαναστατικό» και θα μπορούσε να στείλει αγοραστές στο χρέος της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Η πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέϊεν – η οποία περιλαμβάνει επίσης 250 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια εκτός των 500 δισ. γαι επιχορηγήσεις – συνιστά ένα σημαντικό σημείο καμπής για την ολοκλήρωση του μπλοκ. Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν τη γαλλογερμανική συμφωνία και των «σκληρών» υποστηρικτών της λιτότητας όπως η Αυστρία και η Ολλανδία παραμένουν.

Τα «λάφυρα»

Σύμφωνα με την πρόταση, η Ιταλία θα λάβει 81,8 δισ. ευρώ, η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ, η Ελλάδα 22,5 δισ. ευρώ και η Γαλλία 39 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Αντουάν Μπουβέτ στρατηγικό αναλυτή της ING Groep NV «Όπως προκύπτει από την πρόταση η Ιταλία δεν θα είναι ο κύριος ωφελούμενος σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της. Μικρότερες χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα θα επωφεληθούν πολύ περισσότερο».

Τα γερμανικά ομόλογα ανταγωνίζονται επίσης με την προσφορά ρεκόρ ομολόγων που η JPMorgan Chase & Co. εκτιμά ότι θα ανέλθει συνολικά πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ φέτος στη ζώνη του ευρώ. Παρότι μεγάλο μέρος αυτών απορροφάται από τα μέτρα τόνωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου έχει αυξήσει τις πιθανότητες να απαγορευτεί η συμμετοχή της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) ακόμα και εάν τέτοιο σενάριο χαρακτηρίζεται ως «απίστευτο».

Επίσης η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα πρόγραμμα τόνωσης που θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και το σχέδιο Marshall που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι επιπλεόν δαπάνες θα μπορούσαν να ανέλθουν στα έως και 150 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τη δημιουργία επιπλέον χρέους.