Πριν από σχεδόν δύο χρόνια η Κάθι Γουντ, έκανε μια πρόβλεψη που πολλοί χαρακτήρισαν ακραία. Η επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων ARK Investment προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο θα αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε αλλά και ότι το ποσοστό της στην αύξηση του ΑΕΠ θα ανέλθει στα επομενα 6-12 χρόνια από το τρέχον 3%-5% σε 30%-50%.

Η Κάθι Γουντ ήταν και παραμένει από τους ένθερμους υποστηρικτές (και επενδυτές) της τεχνητής νοημοσύνης και ήταν από τους πρώτους που είδαν το ράλι που ερχόταν. Παρότι όμως και το είδε και το είπε, δεν το έπαιξε. Η ARK Investment όπως αναφέρει το Bloomberg από τις αρχές του 2023 αποεπένδυσε και δεν έχει τοποθετήσεις στον μεγάλο πρωταγωνιστή των ημερών τη Nvidia. Επιπλέον και τα μικρότερα επενδυτικά κεφάλαια που ελέγχονται από την ARK Investment είχαν πρόσφατα περιορίσει τις ήδη μικρές τοποθετήσεις τους στην Nvidia.

Από την άλλη πλευρά η Nvidia, η εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών απαραίτητων για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε την Τετάρτη 21/2 ετήσια αύξηση καθαρών κερδών κατά 769%, ετήσια αύξηση εσόδων κατά 265% και η μετοχή της σημειώνει άνοδο κατά 57% από τις αρχές του χρόνου και κατά 225% τους τελευταίους 12 μήνες. Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη 22/2, η κεφαιαλοποίηση της Nvidia αυξήθηκε κατά 277 δισ. δολάρια καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας αύξησης κεφαλαιοποίησης που κατείχε η Meta με 197 δισ. δολάρια.

Το ορόσημο των 2 τρισ. δολαρίων

Το επόμενο ραντεβού της Nivdia είναι το ορόσημο των 2 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση που ήδη «δοκίμασε» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο κατά σχεδόν 5%, την οποία όμως δεν κατάφερε να κρατήσει μέχρι το κλείσιμο με αποτέλεσμα να βρεθεί μια ανάσα κάτω από αυτό. Όπως όλα δείχνουν όμως είναι θέμα χρόνου για την Nvidia να γίνει η πρώτη εταιρεία παραγωγής επεξεργαστών με κεφαλαιοποίση πάνω από 2 τρισ. δολάρια και μέλος του πολύ κλειστού club των μόλις τριών εταιρειών (Microsoft, Apple και Saudi Aramco) παγκοσμίως που το έχουν καταφέρει.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Microsoft, όσο και η Apple χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να αυξήσουν την κεφαλαιοποίσή τους από το 1 τρισ. δολάρια στα 2 τρισ. δολάρια, ενώ η Nvidia φαίνεται πως θα το πετύχει σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Και ενώ φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης διαχέεται στη Wall Street, το ARK Innovation, το κορυφαίο ETF (διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο) της ARK Investment σημειώνει απώλειες κατά 8% από τις αρχές του χρόνου με το Bloomberg να σχολιάζει ότι η Γουντ παρέμεινε θεατής στο πάρτι.

Η Ark Investment εκτιμά πως τα κέρδη της αγοράς που τροφοδοτούνται από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα διευρυνθούν, ωστόσο η εταιρεία επιλέγει να μην τοποθετείται επενδυτικά στους πρωταγωνιστές της, ανέφερε σε αναλυσή της τον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι οι κινήσεις της είναι αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδιασμού.

Η Γουντ είχε χαρακτηρίσει την Nvidia ως «εύκολη», «πολύ ακριβή» και «πολύ προφανή» ως επενδυτική επιλογή, ερωτώμενη πριν ένα χρόνο για την απόφασή της να αποεπενδύσει από την εταιρεία και είχε προσθέσει ότι προτιμά να επενδύει σε ονόματα λιγότερο γνωστά, που είναι όπως είχε πει «λιγότερο sexy αλλά περισσότερο κερδοφόρα» αναφέροντας τις εταιρείες λογισμικού UiPath και Twilio.

Οι δύο μεγαλύτερες τοποθετήσεις της Ark είναι στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase Global και στην εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla που και οι δύο σημειώνουν απώλειες φέτος. Όπως αναφέρει το Bloomberg το ίδιο διάστημα έχουν αποσυρθεί 769 εκατ. δολάρια από το ETF της Ark.

Διαβάστε ακόμη 

Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500 για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση

ΣΥΡΙΖΑ: Σε θέσεις μάχης τα «στρατόπεδα» Κασσελάκη – Γεροβασίλη

Τζέιμι Ντίμον: Πούλησε μετοχές της JPMorgan αξίας $150 εκατ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ