Το μαρτύριο της… σταγόνας βίωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έδωσε «μάχη» για να κρατήσει έως τέλους το θετικό πρόσημο και να παραμείνει σε απόσταση αναπνοής από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Η ώθηση από τράπεζες και Mytilineos απορρόφησε τους κραδασμούς σε Coca – Cola και Τιτάνα, ενόσω οι επενδυτές συνέχισαν να εστιάζουν στις γεωπολιτικές προκλήσεις και στις πληθωριστικές πιέσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,31% και ενισχύθηκε στις 893,47 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερες από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (890,70 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 886,38 έως 895,31 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός δείκτης αποτέλεσε το βασικό «όπλο» της Λεωφόρου Αθηνών, καθώς συνέβαλε καθοριστικά στο θετικό κλείσιμο, τερματίζοντας στο +0,73% και τις 655,52 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξήθηκε δυναμικά κατά 2% και έφθασε στα 3,5 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο +1% και το 1,15 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,06 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στο +0,3% και το 1,41 ευρώ. Πιο αναλυτικά:     

  • Alpha Bank +1,01% 1,15 ευρώ     
  • Eurobank -0,28% 1,06 ευρώ     
  • Εθνική Τράπεζα +2,01% 3,509 ευρώ    
  • Πειραιώς +0,32% 1,4175 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,50% και τις 2.166 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς CocaCola υποχώρησε κατά 2,4% και έχασε τα 19 ευρώ, αποτελώντας το μεγάλο «βαρίδι» στην προσπάθεια ανάκτησης των 900 μονάδων. Κατά 3,1% διολίσθησε και η μετοχή του Τιτάνα, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί στο -0,9%, διορθώνοντας από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό. Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos ενισχύθηκε δυναμικά στο +3,1% και τα 15,6 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 2,5% σημείωσε η μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία ανέκτησε το όριο των 6 ευρώ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,15% και τις 1.528 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχώρισε στο +3,4% και τα 6,77 ευρώ, με τη μετοχή της Autohellas να έπεται στο +3% και να προσεγγίζει τα 10 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης και ΚριΚρι διολίσθησαν κατά τουλάχιστον 2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.    

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο

  • Εθνική Τράπεζα +2,0% 5,9 εκατ. ευρώ 
  • Mytilineos +3,1% 5,6 εκατ. ευρώ 
  • Alpha Bank 1,0% 4,2 εκατ. ευρώ 
  • Eurobank -0,2% 4,1 εκατ. ευρώ 
  • ΔΕΗ +1,4% 2,9 εκατ. ευρώ 
  • ΟΠΑΠ +0,3% 2,8 εκατ. ευρώ 
  • ΟΤΕ +0,3% 2,7 εκατ. ευρώ 

Διατηρείται η στασιμότητα 

Η ελληνική αγορά εισήλθε στη νέα εβδομάδα (μετά το εντυπωσιακό +5,5% της προηγούμενης), έχοντας σε πρώτο πλάνο τόσο τις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις όσο την ενεργειακή – πληθωριστική κρίση. Σήμερα, εξάλλου, το Eurogroup (και αύριο το Ecofin) καλείται να εξετάσει τα πρώτα μέτρα προστασίας καταναλωτών και επιχειρήσεων έναντι του υψηλού κόστους σε τρόφιμα, βασικά αγαθά και ηλεκτρικό ρεύμα.  

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εστιάζουν και στο μέτωπο της Ουκρανίας, όπου οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές -Μόσχα και Κίεβο- προσπαθούν να καταλήξουν σε διπλωματική λύση και να βάλουν ένα «τέλος» στον πολυήμερο πόλεμο, ο οποίος έχει προκαλέσει κύμα αβεβαιότητας στην Ευρώπη -και όχι μόνο. Από χθες, πάντως, καταγράφεται μια σχετική επιδείνωση του κλίματος, με τις Βρυξέλλες να ζητούν νέες κυρώσεις, μετά τις εικόνες των νεκρών αμάχων στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αγοραστές εξακολουθούν να είναι διστακτικοί και επιφυλακτικοί, κάτι που αποτυπώνεται στα σημάδια συσσώρευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταβλητότητα και αστάθεια έχουν οδηγήσει τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλούς συναλλαγματικούς τζίρους.  

Έτσι, οι επενδυτές θεωρούν ότι ουσιαστική αλλαγή στην βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση θα επέλθει μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία, η οποία εκτός απροόπτου θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και τις τιμές του φυσικού αερίου. Το θετικό είναι, πάντως, ότι ο Γ.Δ. βρίσκεται άνω του κινητού μέσου όρου (ΚΜΟ 200 ημερών), έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 870 μονάδες και ως πρώτες αντιστάσεις τις 900 μονάδες. 

Κέρδη στην Ευρώπη, άλμα για το πετρέλαιο  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx ενισχύεται κατά 0,54% και τις 460 μονάδες, με τους δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι να καταγράφουν άνοδο έως 0,4%. Στο Μιλάνο, αντίθετα, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,15%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες παρουσιάζουν μικτά πρόσημα, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να ενισχύεται κατά 1%, χάρη στο deal Ελον Μασκ – Twitter. 

Όσον αφορά το πετρέλαιο, οι τιμές παίρνουν πάλι την ανιούσα, εν μέσω των σεναρίων για επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στο ρωσικό αργό. Έτσι, η τιμή του συμβολαίου WTI ενισχύεται κατά 4% και επανέρχεται άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι (103,4 δολάρια), ενώ η τιμή του συμβολαίου Brent κινείται ανοδικά κατά 3,4% και διαμορφώνεται στα 108 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +0,6% και τα 1.935 δολάρια ανά ουγγιά.    

Διαβάστε επίσης: 

Το πολιτικό παιχνίδι άνοιξε, το Ερρίκος Ντυνάν δεν πουλήθηκε, το έξυπνο deal του Σουηδού και τα χαμένα λεφτά της Globo 

14η Αξιολόγηση: Κατώτατος μισθός, μπόνους στο Δημόσιο και εκκρεμείς συντάξεις στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών 

Ενεργειακή κρίση: «Ηλεκτροσόκ» για το λογαριασμό της απεξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία