Το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία προέβη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εκτιμά η αγορά πως θα ακολουθήσουν προσεχώς η μία μετά την άλλη οι συστημικές τράπεζες, επαναφέροντας, παράλληλα, στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου συγκέντρωσης.

«Το τραπεζικό σύστημα έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά έχει αρκετό δρόμο ακόμη. Θέλει τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια, για να ισορροπήσει. Ίσως ξαναδούμε ντόμινο στις αυξήσεις κεφαλαίου. Επίσης, αρκετά σύντομα οι διοικήσεις θα μπουν σε μεγάλους προβληματισμούς στο κατά πόσο θα υπάρχει ένας νέος κύκλος συγχώνευσης. Θα πει κάποιος οι τέσσερις τράπεζες να γίνουν δύο; Δεν το αποκλείω καθόλου», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EOS Capital και έμπειρος τραπεζίτης, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας πως σε σχέση με το 2008 έχει χαθεί το 60% – 65% των ισολογισμών είτε λόγω «κόκκινων» δανείων είτε αποεπενδύσεων. «Οι συγχωνεύσεις θα είναι, τόσο ενδοσυνοριακές, όσο και διασυνοριακές, εξαιτίας της ανάγκης να μεγεθυνθούν με άλλους τρόπους», κατέληξε.

Πιο αναλυτικά, μολονότι οι διοικήσεις των Eurobank, Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας διαψεύδουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας ΑΜΚ, εντούτοις οι πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον δύο εξ αυτών να έχουν βολιδοσκοπήσει την αγορά, αναφορικά με το εύρος της τιμής, αλλά και το είδος των επενδυτών που θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως πέραν του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της ομάδας των cornerstone επενδυτών (John Paulson, Helikon και Αριστοτέλης Μυστακίδης), ποσοστό στην Τράπεζα Πειραιώς κατέχουν πλέον ισχυρά διεθνή ονόματα, όπως ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός Black Rock με υπό διαχείριση κεφάλαια 8,67 τρισ. δολ., η, επίσης, αμερικανική Fidelity που διαχειρίζεται κεφάλαια 4,9 τρισ. δολ., το Norges Investment Fund, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με ενεργητικό 1,3 τρις. δολ., η αμερικανική Bain Capital με 120 δισ. δολ. υπό διαχείριση, το Fiera Capital με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά και κεφάλαια υπό διαχείριση 141,5 δις. δολ. και το Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπού Ντάμπι με ενεργητικό άνω των 875 δισ. δολ.

Την ίδια στιγμή, την λύση της μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε μετοχές ακολούθησε και η Attica Bank, με τις όποιες εξελίξεις να τοποθετούνται χρονικά περί τον Σεπτέμβριο, οπότε και έχει οριστεί η γενική συνέλευση των μετόχων.

Όσον αφορά στις συγχωνεύσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξέδωσε στις αρχές του τρέχοντος έτους έναν οδηγό, ενθαρρύνοντας τις τράπεζες να προχωρήσουν στο επίμαχο βήμα. Στο πλαίσιο, αυτό, μάλιστα, έθεσε και συγκεκριμένα κίνητρα, όπως, για παράδειγμα, την μη επιβολή πέναλτι από την πλευρά του επόπτη στα αξιόπιστα σχέδια υλοποίησης συγχώνευσης των πιστωτικών ιδρυμάτων με την έγερση υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων για την κάλυψη του 2ου πυλώνα.

Όπως είχε γράψει το newmoney σε σχετικό δημοσίευμά του, πάντως, μέσα σε διάστημα σχεδόν μίας 20ετίας έχουν… σβήσει από τον ελληνικό χάρτη περίπου 40 τράπεζες.

Ειδικότερα:

• Τη διετία 1998-1999 η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην εξαγορά και συγχώνευση της Μακεδονίας – Θράκης, της Τράπεζας Χίου, της Credit Lyonnais Greece και του δικτύου της Nat. Westminster στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα προχωρά στην εξαγορά και συγχώνευση της ΕΤΒΑ.

• Η ΕΤΕ απορροφά την Εθνική Κτηματική το 1998 και την ΕΤΕΒΑ το 2002.

• Την τετραετία 1997-2000 η Eurobank εξαγοράζει και συγχωνεύεται με την Ίντερμπανκ Ελλάδος και την Τράπεζα Κρήτης. Αποκτά, επίσης, ποσοστό συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών και το 1999 ολοκληρώνει τη συγχώνευσή της. Το 2000 συγχωνεύεται με την Τράπεζα Εργασίας και μετονομάζεται σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias.

• Το 1999 η Alpha Bank εξαγοράζει το 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας, που κατείχε τότε η μητρική της Εμπορική Τράπεζα. Η Ιονική, μία από τις ισχυρότερες τράπεζες της εποχής της, ήταν και η αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στη χώρα, με ημερομηνία ίδρυσης το 1839 στην Κέρκυρα. Οι ιδιωτικές πλέον ελληνικές τράπεζες καλύπτουν στη 10ετία 1998-2007 το 80% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε όρους ενεργητικού.

Ιανουάριος 2008 – Απρίλιος 2018: Οι εν λειτουργία τράπεζες, μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και εξυγιάνσεων, μειώθηκαν από 64 σε 38 ενώ αποχώρησε σχεδόν το σύνολο των ξένων τραπεζών με δίκτυα εξυπηρέτησης λιανικής πελατείας, εκτός της HSBC και της Citibank. Μεταξύ των ξένων τραπεζών, που αποχώρησαν, συγκαταλέγονται οι γαλλικές τράπεζες Credit Agricole και Societe Generale, οι οποίες πούλησαν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα σε ελληνικές συστημικές τράπεζες. Το ίδιο συνέβη και με την πορτογαλική Millennium BCP η οποία προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής της τράπεζας στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2013.

• Μέσα σε μία πενταετία 21 πιστωτικά ιδρύματα έπαυσαν να λειτουργούν στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015 επτά εμπορικές και επτά συνεταιριστικές τράπεζες τέθηκαν σε καθεστώς εξυγίανσης. Μεταξύ αυτών η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Με ενεργητικό 14,7 δισ. ευρώ και δάνεια – στεγαστικά, σε ποσοστό 51% – καλής ποιότητας και απόδοσης, η ΑΤΕ συνεισέφερε κεφάλαια στην Πειραιώς και, βεβαίως, ρευστότητα, ενώ το ΤΤ από την πλευρά του, βοήθησε την Eurobank με 6,8 δισ. ευρώ δάνεια και 10,5 δισ. ευρώ καταθέσεις.

• Σήμερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Attica Bank καλύπτουν το 97% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (σε όρους ενεργητικού) από 67,7%, που ήταν το μερίδιο των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών στο τέλος του 2007.

Διαβάστε ακόμα

Αποκαλυπτικό: Οι… χρησμοί της Google για την εκκίνηση του ελληνικού τουρισμού

Bloomberg προς… τουρίστες: Πού να μείνετε στην Ελλάδα – Από ιδιωτικές βίλες μέχρι 5άστερα

ΟΑΕΔ – Κοινωνικός Τουρισμός: 6 μέρες δωρεάν διακοπές – Οι δικαιούχοι (vid)