Η UBS μειώνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του 2022 στο 4% από 5,5% προηγουμένως αλλά παραμένει πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς σε σύγκριση με το Μάρτιο η τράπεζα αναγνωρίζει περισσότερες αντιξοότητες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η μείωση αυτή αντανακλά κυρίως τέσσερις δυνάμεις: α) μικρότερη μεταφορά της ανάπτυξης από το 2021, β) προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε 2,9% το 2022, γ) τα στοιχεία υψηλής συχνότητας που υποδηλώνουν ηπιότερο ξεκίνημα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και δ) ο πληθωρισμός καθίσταται μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη», εξηγεί ο Kovac.

Η νέα πρόβλεψή της UBS για το ΑΕΠ παραμένει πάνω από τις πρόσφατες επίσημες προβλέψεις για 3,5% – 3,8% (ΔΝΤ, Τράπεζα της Ελλάδος) και τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για ανάπτυξη 3,2%.

Από την άλλη όμως, αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί περαιτέρω προς (ή ακόμη και κάτω από) το 180% του ΑΕΠ έως το 2023. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμίστηκε, φτάνοντας μια κλίμακα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από τη DBRS και τη S&P φέτος, εξηγεί η τράπεζα.

Οι παράγοντες που στηρίζουν την αισιόδοξη άποψη

Η UBS επισημαίνει τέσσερις παράγοντες που στηρίζουν τη θετική της στάση. Πρώτον, τόσο τα στοιχεία για την κινητικότητα του πληθυσμού όσο και τα στοιχεία για τη οικονομική δραστηριότητα δείχνουν ορατές βελτιώσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022. Ταυτόχρονα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη το πρώτο τρίμηνο έφθασε στην καλύτερη μέτρηση της από το 2000, υποβοηθούμενη από το κλίμα στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές.

Δεύτερον, οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας παρέμειναν ανέπαφες τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να βοηθήσει στη δυναμική του εισοδήματος των νοικοκυριών. Επιπλέον, τα νοικοκυριά διαθέτουν κάποια αποθέματα ασφαλείας (αύξηση των καταθέσεων) για να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό και η κυβέρνηση έχει επίσης κινητοποιήσει νέους πόρους για να βοηθήσει.

Τρίτον, οι εισροές κεφαλαίων από την ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν βασικό παράγοντα φέτος, με περίπου 16 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ να είναι διαθέσιμα για απορρόφηση.

Τέταρτον, τα έσοδα από τον τουρισμό συνέχισαν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις καλά τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο (έσοδα αυξημένα κατά 300%), και η νωρίτερη έναρξη της τουριστικής περιόδου (1η Μαρτίου) και η χαλάρωση των περιορισμών κινητικότητας μεταξύ Μαΐου-Αυγούστου αναμένεται να επιτρέψουν τον τομέα να καταγράψει και πάλι σταθερά κέρδη.

Παράλληλα, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί ορατά το 2022-2023. Η ανακοίνωση της Eurostat σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος του 2021 έδειξε μια ορατά καλύτερη εικόνα από την αναμενόμενη, με το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφώνεται στο -5% του ΑΕΠ (έναντι στόχου -7,3%) και μείωση του δημόσιου χρέους στο 193,3% του ΑΕΠ. Για το 2022 η κυβέρνηση αναμένει πλέον πρωτογενές έλλειμμα 2% περίπου του ΑΕΠ (από -1,2% του ΑΕΠ προηγουμένως) και ενέκρινε πρόσφατα ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να βοηθήσει τα νοικοκυριά με τις τιμές της ενέργειας. Είναι σημαντικό ότι οι φορολογικές εισπράξεις αυξήθηκαν με υγιή ρυθμό το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι τρεις καθοδικοί κίνδυνοι

Οι βασικοί καθοδικοί κίνδυνοι είναι οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων/ενέργειας και το περαιτέρω πλήγμα στην ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης. Η UBS αναλύει τις αντίξοες δυνάμεις για τη εγχώρια ανάπτυξη. Πρώτον, η αύξηση του ΑΕΠ υποχώρησε αισθητά σε +0,4% από τρίμηνο σε τρίμηνο (q/q) σε διαδοχικούς όρους το τέταρτο τρίμηνο του 2021 με καθοδικές αναθεωρήσεις στο τρίτο τρίμηνο και τον ρυθμό του δευτέρου τριμήνου. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης αντανακλούσε την αδυναμία στις κατασκευές και σε αρκετές υπηρεσίες και θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με τους αυστηρότερους περιορισμούς στην κινητικότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Αυτό μείωσε τη θετική επίδραση από την ανάπτυξη του 2021 στο 2022 (carry over) σε 1,6%.

Δεύτερον, σε διαδοχικούς όρους, και οι τρεις υψηλές δείκτες συχνότητας που παρακολουθεί η UBS συρρικνώθηκαν μέχρι στιγμής το πρώτο τρίμηνο έναντι του τετάρτου τριμήνου 2021: βιομηχανία (-3,2% q/q), οι λιανικές πωλήσεις (-1,1% q/q) και οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων (-1,7% q/q). Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας δείκτης με στοιχεία υψηλής συχνότητας για πολλές υπηρεσίες, όπου το επιχειρηματικό κλίμα έδειξε περαιτέρω βελτίωση. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό, η αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου να είναι μέτρια σε διαδοχικούς όρους.

Τρίτον, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 8% ετησίως το Μάρτιο, ο υψηλότερος ρυθμός από το 1996. Ο ρυθμός του ΕνΔΤΚ σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις μήνες έναντι 4,4% από έτος σε έτος (y/y) το Δεκέμβριο του 2021. Περισσότερο από το 40% της επιτάχυνσης του ΕνΔΤΚ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου εξηγείται από τη συνιστώσα της στέγασης (συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου), ενώ άλλο ένα 40% εξηγείται από την εκτίναξη του πληθωρισμού των τροφίμων (8,2% σε ετήσια βάση) και την άνοδο των τιμών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια (5,2% σε ετήσια βάση).

Διαβάστε ακόμη:

Η μπάλα φέρνει τα πάνω-κάτω στη συνδρομητική τηλεόραση – Ο Ολυμπιακός και η μάχη Cosmote με Nova

Νέα πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης

Το ενεργειακό αγρίεψε, οι «ενέσεις» της ABAΞ στη Volterra, το φρένο στις ασφαλιστικές και… ένας Νορβηγός στα δύσκολα