Αγορές

UBS: «Πλώρη» για τις 5.000 μονάδες βάζει ο S&P 500

  • Νίκος Μελαχροινός


Τα σινιάλα της Fed στο Jackson Hole, η άνοδος του πετρελαίου και η επενδυτική αισιοδοξία

Ο S&P 500 έφτασε για λίγο πάνω από τις 4.500 μονάδες την περασμένη εβδομάδα φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό, παρά την πρόσφατη σειρά αρνητικών ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των απογοητευτικών στοιχείων για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ και της συνεχιζόμενης αύξησης των λοιμώξεων COVID-19, εκτιμάει η ελβετική UBS.

«Πιστεύουμε ότι η δυναμική προς την επανεκκίνηση και την ανάκαμψη είναι άθικτη και υπάρχει περαιτέρω άνοδος για τις μετοχές. Το ράλι του S&P 500 υποστηρίζεται από την ισχυρή αύξηση των κερδών. Πάνω από το 85% των εταιρειών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα 2ου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και τις πωλήσεις και τα αποτελέσματα έχουν πλέον ξεπεράσει τις προσδοκίες για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα», εξηγεί η UBS.

Τα συνολικά εταιρικά κέρδη είναι αυξημένα κατά σχεδόν 90% σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους και τα κέρδη είναι τώρα σχεδόν 30% υψηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Παρά τις ανησυχίες για την αύξηση του κόστους, η αύξηση των εσόδων ήταν τόσο ισχυρή που υπερκαλύπτει τις πιέσεις κόστους.

Πράγματι, τα περιθώρια κέρδους του S&P 500 έφτασαν σε υψηλό πολλών δεκαετιών το τρίμηνο, κοντά στο 14%. Μελλοντικά, επισημαίνει η UBS, οι πιέσεις κόστους για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να υποχωρήσουν, καθώς η προσφορά θα αρχίσει να καλύπτει τις καθυστερήσεις.

Τέλος, οι ισολογισμοί των καταναλωτών είναι οι ισχυρότεροι των τελευταίων δεκαετιών λόγω της σημαντικής συσσώρευσης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών κατά το τελευταίο έτος, ενώ από την πλευρά της παραγωγής, οι λιανοπωλητές θα συνεχίσουν να ανανεώνουν τα αποθέματά τους για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση.

Περαιτέρω άνοδος για το πετρέλαιο

Οι τιμές του brent έσπασαν μια πτώση 3 εβδομάδων για να κερδίσουν 11,5% την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Κίνα ανέφερε μηδενικό ποσοστό εγχώριας μόλυνσης από COVID-19 και άνοιξε εκ νέου το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ningbo-Zhoushan.

Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να υποχωρούν κατά 4% μέχρι στιγμής στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η μεταβλητότητα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί λόγω των ανησυχιών για τη μετάλλαξη Δέλτα και βλέπει περαιτέρω άνοδο καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ομαλοποιείται και ο ΟΠΕΚ παραμένει πειθαρχημένος στις προμήθειες αργού.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου τον Ιούνιο αυξήθηκε τρεις φορές ταχύτερα από τον εποχικό λόγω της βελτιωμένης κινητικότητας στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Αυτό το μοτίβο παρατηρήθηκε και στην Ινδία μετά την άρση των περιορισμών τον Μάιο.

Η UBS βλέπει ότι η κινεζική ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει το Σεπτέμβριο καθώς αίρονται οι περιορισμοί. Από την πλευρά της προσφοράς, θεωρεί ότι το ιρανικό πετρέλαιο είναι απίθανο να επιστρέψει στην αγορά φέτος λόγω του αδιεξόδου στις πυρηνικές συνομιλίες.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία έχει καταστήσει σαφές ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να καθυστερήσει ή να ανατρέψει το πρόσφατο σχέδιο για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, αν χρειαστεί. Ορισμένα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ αγωνίζονται ήδη τους τελευταίους μήνες να αυξήσουν την παραγωγή τους σύμφωνα με τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ και είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη συμβολή τους σε περαιτέρω αυξήσεις.

 Τα σινιάλα της Fed στο Jackson Hole

Μιλώντας στο Jackson Hole την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι η μείωση των αγορών ομολόγων θα μπορούσε να ξεκινήσει φέτος.

Η αμερικανική οικονομία, είπε, έχει πλέον ανταποκριθεί στο τεστ της “ουσιαστικής περαιτέρω προόδου” προς τον στόχο της Fed για τον πληθωρισμό, ενώ η αγορά εργασίας έχει επίσης σημειώσει “σαφή πρόοδο”. Αν και η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης φέτος θα ήταν νωρίτερα από ό,τι πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η αντίδραση της αγοράς στην ομιλία ήταν θετική, με τον S&P 500 να κλείνει την ημέρα 0,9% υψηλότερα και τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ να υποχωρούν αρκετές μονάδες βάσης.

H UBS πιστεύει ο πρόεδρος της Fed ότι η αντίδραση αυτή ήταν κατάλληλη, δεδομένων άλλων ήπιων στοιχείων στην ομιλία του Πάουελ. Ο Πάουελ συνέχισε να τονίζει ότι ο χρόνος του tapering παραμένει ευέλικτος, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθούν τα οικονομικά δεδομένα και τους κινδύνους πανδημίας. παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι η απόφαση για το tapering δεν επηρεάζει την απόφαση για το πότε θα αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα υπόκειται σε “ένα σημαντικά πιο αυστηρό τεστ”. Η κεντρική τράπεζα παραμένει επίσης βέβαιη ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα την αναγκάσει να προβεί σε πρόωρη σύσφιξη, καταλήγει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΔΔΗΕ: Ανεβαίνει το θερμόμετρο των ιδιωτικοποιήσεων, Παρασκευή η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τη θυγατρική της ΔΕΗ

«Κουρεμένα» ενοίκια: Ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων

Νταν Κρετίνσκι: Ο Τσέχος μεγιστάνας που θέλει να μπει στην ελληνική αγορά ενέργειας