H UBS εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώσει την τελευταία της απόφαση για τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα (16 Μαρτίου) και είναι πιθανό να προχωρήσει σε τρίτη συνεχόμενη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Μια τέτοια κίνηση δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τις αγορές, καθώς η ΕΚΤ είχε ήδη επισημάνει τις προθέσεις της τον Φεβρουάριο.

Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, είναι τι θα ακολουθήσει, εξηγεί η τράπεζα.

Οι αγορές επιτοκίων έχουν διανύσει μια μεγάλη διαδρομή από τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

Μια σειρά από καλύτερα από τα αναμενόμενα (ή ίσως λιγότερο «κακά») στοιχεία για τις την παγκόσμια οικονομία, ιδίως στις ΗΠΑ, οδήγησε τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τα προσδοκίες για τα επιτόκια αιχμής υψηλότερα.

Το αφήγημα που κυριαρχεί στις αγορές είναι ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη θα οδηγήσει σε πιο επίμονο (δομικό) πληθωρισμό, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να συσφίξουν την πολιτική τους περισσότερο και να παραμείνουν εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι αγορές «βλέπουν» το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να πηγαίνει στο 4%, από το 3,5% που είχε εκτιμηθεί μόλις τον περασμένο μήνα. Ως επί το πλείστον, οι κινήσεις αυτές είναι δικαιολογημένες, κατά την άποψή της UBS.

Η απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας, η μέτρια άνοδος του ευρώ και o αντίκτυπος της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να σημαίνουν ότι η επικαιροποιημένη έκθεση της επόμενης εβδομάδας με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ελαφρώς ταχύτερη πτώση του γενικού πληθωρισμού το 2023-2024 από ό,τι ανέμενε τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συνοδευτεί από αναβάθμιση των προβλέψεων για τον δομικό πληθωρισμού, τον δείκτη μεταβολών των τιμών που έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τον τελευταίο καιρό.

Αυτό υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις από την ΕΚΤ μετά την επόμενη εβδομάδα. Όπως έχουν τα πράγματα, η ελβετική τράπεζα αναμένει περαιτέρω αύξηση κατά 50 μ.β. τον Μάιο, με τελική 25 μ.β. τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφωθεί στο 3,75%. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί κατά την άποψή τους. Εάν οι μακροοικονομικές προβλέψεις της επόμενης εβδομάδας δείχνουν μεγαλύτερη επιμονή του δομικού πληθωρισμού, τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε κάλλιστα να πάει στο 4%, είτε αυξάνοντας τα επιτόκια  τον Ιούνιο κατά  50 μ.β. είτε προσθέτοντας άλλες 25 μ.β. τον Ιούλιο.

Οι επενδυτικές επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι ωστόσο περιορισμένες. Καθώς οι προσδοκίες για τα ανώτατα επιτόκια έχουν μετατοπιστεί, ο αντίκτυπος στις μετοχές και τις αγορές σταθερού εισοδήματος ήταν ελάχιστες. Όσον αφορά στο ευρώ, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη σημασία. Στην ΕΚΤ επικρατούν τα «γεράκια»  , αλλά το ίδιο ισχύει και για τη Fed.

Για την οικονομία, τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα πρέπει να οδηγήσουν στην επιστροφή των φόβων για ύφεση.

Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα επιβαρύνει τη δραστηριότητα, αλλά είναι απίθανο να προκαλέσει κατάρρευση. Με την αγορά εργασίας να επιδεικνύει έναν βαθμό ανθεκτικότητας, η επιστροφή στην αύξηση του πραγματικού εισοδήματος (καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται) θα αντισταθμίσει μέρος των επιπτώσεων του υψηλότερου κόστους δανεισμού. Επιπλέον, με τα spreads των ιταλικών κρατικών ομολόγων να είναι σταθερά, η απειλή μιας κρίσης δημόσιου χρέους φαίνεται επίσης ελάχιστη, οπότε η δημοσιονομική πολιτική είναι απίθανο να περιοριστεί δραματικά, καταλήγει η ελβετική τράπεζα UBS.

Διαβάστε ακόμη

Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank – Τίθεται σε αναγκαστική διαχείριση

WSJ: Ο Έλον Μασκ χτίζει την «Tesla town» για τους εργαζόμενους στο Τέξας (tweets)

Σκλαβενίτης: Μπήκαν οι υπογραφές για την εξαγορά της «AS Αγορά»