(upd 22:30)

Αντιστροφή του κλίματος σημειώνεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές αρχικά να προχωρούν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και εν μέσω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό που έχουν επανακάμψει. Ωστόσο, στη συνέχεια η εικόνα αντιστράφηκε και οι απώλειες σχεδόν εξανεμίστηκαν.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ξεκίνησε με απώλειες 400 μονάδων, αλλά τώρα υποχωρεί κατά 80 μονάδες και βρίσκεται πάνω από τις 33.100 μονάδες. O τεχνολογικός Nasdaq ενώ γύρισε σε θετικό έδαφος με μικρά κέρδη 0,38%, επέστρεψε στις απώλειες, για να γυρίσει εκ νέου θετικός με μικρά κέρδη παραμένοντας γύρω στις 12.140 μονάδες.

Έντονη μεταβλητότητα σημειώνει ο S&P 500 με συνεχείς εναλλαγές προσήμου, ενώ αυτή τη στιγμή καταγράφει πτώση 0,2%, περίπου στις 4.150 μονάδες.

Οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι έμειναν κλειστοί τη Δευτέρα λόγω της χρηματιστηριακής αργίας για τη Memorial Day, δεν φάνηκε να επηρεάζονται αρνητικά από την κλιμάκωση των ανησυχιών, οι οποίες αφορούν την αύξηση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.  

Σήμερα, για παράδειγμα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο +8,1% τον Μάιο, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό και καταγράφοντας άνοδο για 7ο συνεχόμενο μήνα. 

Τα εν λόγω στοιχεία έρχονται να εντείνουν τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την ανάληψη δράσης εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Ιουλίου, όταν και πρόκειται να ανακοινωθεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά το 2011. Κι αυτό, διότι δεν είναι λίγοι όσοι ζητούν μια αναθεώρηση των 50 μονάδων βάσης και όχι των 25 μονάδων, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Υψηλότερος πληθωρισμός και μικρότερη ανάπτυξη αποτελούν το βασικό σενάριο» τονίζει χαρακτηριστικά ο Mike Wilson της Morgan Stanley, μιλώντας στο CNBC. Την ίδια στιγμή, η απόφαση των Ευρωπαίων να τερματίσουν το 90% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έως τα τέλη του 2022 έρχεται να βάλει «φωτιά» στο πετρέλαιο, η τιμή του οποίου εκτοξεύεται άνω των 120 δολαρίων ανά βαρέλι, διατηρώντας το ενεργειακό πληθωριστικό σπιράλ.  

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, χάρη στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, οι Dow Jones και S&P 500 κατέγραψαν το καλύτερο πενθήμερο από τον Νοέμβριο του 2020 (6,2% και 6,5% αντίστοιχα), ενώ έβαλαν «φρένο» στο μεγάλο σερί των αρνητικών εβδομάδων. Όμως, από τις αρχές του έτους, οι απώλειες παραμένουν ευρείες, με τον Dow Jones να χάνει περίπου 10%, τον Nasdaq και τον S&P 500 να υποχωρούν κατά 23% και 13% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:

Βloomberg: Τα ενεργειακά projects της Ελλάδας που εξετάζει (ξανά) η Ευρώπη

Δίχως «φρένα» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Άλμα στο 10,7% τον Μάιο

Ενέργεια: Γιατί η Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμάζεται για έναν ακόμα ακριβότερο χειμώνα