Βουτιά της τάξης του 1,5% εμφανίζει η αξία του ευρώ, καθώς οι επενδυτές «τρομάζουν» από τις εξελίξεις στην Credit Suisse και προσφεύγουν στην ασφαλή αγκαλιά του αμερικανικού δολαρίου.

Είναι ενδεικτικό ότι το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης υποχωρεί κατά 1,54% το μεσημέρι της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να κατρακυλάει στο 1,0566 δολάριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του μήνα.

Το sell off στη μετοχή της Credit Suisse, μετά την απροθυμία του βασικού μετόχου, δηλαδή της Saudi National Bank, να «ρίξει» περισσότερα κεφάλαια (αν απαιτηθεί), έχει προκαλέσει μπαράζ αναταράξεων στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο κατάρρευσης της εμβληματικής ελβετικής τράπεζας, κάτι το οποίο αναμφίβολα θα συνεπάγεται μια νέα κρίση ρευστότητας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Κι όλα αυτά, ενόσω όλοι αναμένουν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία την Πέμπτη εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων λειτουργεί επιβαρυντικά στην οικονομία και αποτελεί πηγή αστάθειας για τον τραπεζικό τομέα.

Εκτός του ευρώ, απώλειες παρουσιάζει και η βρετανική στερλίνα, η οποία χάνει 0,7% και αναδιπλώνεται στο 1,20 δολάριο. Το ελβετικό φράγκο, δε, υποχωρεί κατά 0,90%.

Διαβάστε ακόμα

Η «μάχη» του Καραμανλή, η απόφαση Μητσοτάκη για τα Χανιά, ο Μυστακίδης πήρε την τράπεζα και το «Τ» της Cosmote

Πώς οι DJs απέκτησαν το δικό τους star-system – Αυτοί είναι οι πιο περιζήτητοι με αμοιβές μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ το πάρτι

Βουλιαγμένη όπως… Σεν Τροπέ – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές για ακίνητα