ΑΓΟΡΕΣ

Βρετανία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoE – «Φρένο» στο σερί των 14 συνεχόμενων αυξήσεων

Με οριακή πλειοψηφία πέντε προς τέσσερα, οι τραπεζίτες αποφάσισαν να αφήσουν το βασικό επιτόκιο στο 5,25% - Σε πτώση η στερλίνα

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE), προχωρώντας στην πρώτη «παύση» έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια και 14 συνεχόμενες αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, με οριακή πλειοψηφία πέντε προς τέσσερα, οι τραπεζίτες αποφάσισαν να αφήσουν το βασικό επιτόκιο στο 5,25%, ανακόπτοντας την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021.

Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά απόρροια της αισθητής επιβράδυνσης του πληθωρισμού κατά τον Αύγουστο (6,7%), αλλά και των κλιμακούμενων ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία.

Η «παύση» της BoE, αναμφίβολα, έγινε δεκτή με ανακούφιση τόσο από τα νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται από το ακριβότερο κόστος δανεισμού, όσο κι από τον πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος βλέπει την οικονομία να βρίσκεται στο φάσμα της ύφεσης, έναν χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλά επιτόκια, παρότι συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, εντούτοις υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, μέσω του αυξημένου κόστους χρήματος.

Η Bank of England, όπως έχουν πράξει κι άλλες κεντρικές τράπεζες σε παρόμοιες καταστάσεις, ξεκαθάρισε ότι η «παύση» του Σεπτεμβρίου δεν σηματοδοτεί τον τερματισμό του κύκλου σύσφιγξης, καθώς δεσμεύτηκε να δράσει εκ νέου, εφόσον απαιτηθεί.

Άλλωστε, ο πληθωρισμός παραμένει υπερ-τριπλάσιος του μεσοπρόθεσμου στόχου (2%) και δεν αναμένεται να επιστρέψει σ΄ αυτόν πριν το β’ τρίμηνο του 2025, παρότι για τους επόμενους μήνες προβλέπεται περαιτέρω αποκλιμάκωση.

Στον απόηχο της απόφαση της κεντρικής τράπεζας, η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,59% έναντι του δολαρίου και κατά 0,44% έναντι του ευρώ, ενώ ο κύριος δείκτης FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου περιορίζεται ελαφρώς κατά 0,35%.

Τα δε, ομόλογα, παρά την «παύση», συνεχίζουν την πορεία επιδείνωσης, καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται κατά 10 μονάδες βάσης και ανέρχονται στο 4,32% –σταθερά κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Διαβάστε ακόμα

Ο πόλεμος των τρολ, η Εφη και ο Stefanos, το ντέρμπι Cosmote-Nova, η μάχη στα νερά και τα ακίνητα στην Κύπρο

Optima bank: Πόσα κεφάλαια θα βάλουν στην ΑΜΚ οι cornerstone επενδυτές – Οι όροι της συμμετοχής

«Καύσιμο στη φωτιά» του πληθωρισμού ρίχνει το πετρέλαιο διεθνώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""