Έντονες διακυμάνσεις παρουσίασαν κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι δείκτες της Wall Street, οι οποίοι νωρίτερα έκαναν μία προσπάθεια να σταθεροποιηθούν στο θετικό πρόσημο, ενώ έχουν βάλει «πλώρη» για το χειρότερο εξάμηνο από το 1970.

Οι φόβοι μιας παγκόσμιας ύφεσης, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτού το εξαμήνου, προκαλώντας «σοκ» στις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε σε θετικό έδαφος, με άνοδο 80 μονάδες ή 0,26% στις 31.027 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να κερδίζει ακόμα και 190 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε 0,07% στις 3.818 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,03% στις 11.177 μονάδες.

Ο S&P 500, ο οποίος υποχωρεί περίπου 20% το 2022, ετοιμάζεται για το χειρότερο εξάμηνο από το 1970 οπότε και υποχωρούσε 21,01%. Σε τριμηνιαία βάση, τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 βρίσκονται βρίσκονται μία «ανάσα» από το να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοση από το 2020. Από την πλευρά του ο Nasdaq οδεύει προς τη χειρότερη τριμηνιαία περίοδο από το 2008.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ υποστήριξε ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση ώστε να αντέξει την σφικτή νομισματική πολιτική της Τράπεζας, σημειώνοντας παράλληλα ότι στόχος είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων να μην προκαλέσουν ύφεση.

Η μετοχή της General Mills σημείωσε άνοδο 6,35%. Η Goldman Sachs ενισχύθηκε 1,27%. Η Amazon σημείωσε άνοδο 1,42%. Η Meta Platforms αυξήθηκε κατά 2,03%, ενώ η Apple και η Microsoft κέρδισαν περισσότερο από 1% η καθεμία.

Oι κατασκευαστές τσιπ οδηγήθηκαν σε πτώση αφού η Bank of America υποβάθμισε αρκετές μετοχές λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού. Η Teradyne έπεσε περίπου 5%. Οι Nvidia, Advanced Micro Devices και Micron έχασαν περίπου 3% η καθεμία.

Η μετοχή της Carnival υποχώρησε 14% αφού η Morgan Stanley μείωσε στο μισό την τιμή στόχο της μετοχής. Η πτώση συμπαρέσυρε και άλλες μετοχές του κλάδου της κρουαζιέρας. Η Royal Caribbean και η Norwegian Cruise Line Holdings υποχώρησαν περίπου 10% η καθεμία.

Σε αρνητικό κλίμα και η μετοχή της Bed Bath & Beyond, που κατέγραψε απώλειες άνω του 22%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της ήταν κατώτερα των προσδοκιών και ότι ο διευθύνων σύμβουλός της υπέβαλε παραίτηση.

Διαβάστε ακόμη:

«Μην ξεγελαστείτε από το προσωρινό ράλι, είμαστε σε bear market»

Ακρίβεια: Μέχρι πότε θα διαρκέσει – Ποια προϊόντα είναι ακριβότερα (vid)

ΙΝΚΑ: Γιατί δεν καταργείται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής (vid)