Αγορές

Wall Street: Σημαντικές απώλειες 500 μονάδων για τον Dow Jones

  • Γιάννης Παγκαλιάς


Το ενδιαφέρον των αναλυτών αναμένεται να εστιάστεί στα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των μεγάλων φαρμακευτικών και τεχνολογικών εταιρειών

Με το αδιέξοδο αναφορικά με το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς να παραμένει, ξεκινάει μία κρίσιμη όσο και σημαντική εβδομάδα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κρίσιμη διότι απομένουν λιγότερο από 10 ημέρες πριν από την προεδρική εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν με περισσότερους από 59,1 εκατομμύρια Αμερικανοί να έχουν ήδη ψηφίσει είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω επιστολικής ψήφου.

Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση κατά 515 μονάδες ή σε ποσοστό 1,84%. Ο δείκτης S&P500 σημειώνει πτώση κατά 1,38% ενώ ο Nasdaq σημειώνει μικτή πτώση κατά 0,75%. 

Στο μεταξύ χθες Κυριακή η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόσι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει την τελευταία πρόταση για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και πως αναμένει απάντηση σήμερα Δευτέρα.

Σημαντική είναι η τρέχουσα εβδομάδα γιατί στο χορό των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων για το γ΄ τρίμηνο του 2020, μπαίνουν oι «λαμπερές κυρίες» της Wall Street, οι φαρμακευτικές και οι τεχνολογικές.

Αύριο την αρχή κάνoυν οι Microsoft, Pfizer, Novartis (το αμερικανικό παράρτημα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας με κεφαλαιοποίηση 190 δισ. δολάρια) και Eli Lilly.

Την Τετάρτη τη σκυτάλη παίρνουν οι Visa, Mastercard, Boeing και GlaxoSmithKline, και την Πέμπτη στις 29 είναι το μεγάλο γεγονός αυτού του τριμήνου.

Alphabet, Amazon, Apple και Facebook, μόλις ηχήσει το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης στη Wall Street, θα δημοσιεύσουν ταυτόχρονα τα αποτελέσματά τους για το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι που για πρώτη φορά συνέβη στο β΄ τρίμηνο του 2020.

Από τις 135 εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στο ταμπλό του S&P 500 και που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους μέχρι στιγμής, το 83,7% εξ αυτών έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Από την άλλη οι εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό, μόνο περιθώριο για αισιόδοξες προβλέψεις δεν αφήνουν.

Όπως και στη Ευρώπη έτσι και στις ΗΠΑ ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων σημείωσε νέο ρεκόρ μέσα στο Σαββατοκύριακο, με την πολιτεία του Τέξας να δίνει εντολή στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έρχεται κι ενώ η αμερικανική οικονομία κάνει αβέβαια βήματα προς την ανάκαμψή της, όπως άλλωστε έδειξαν και τα μακροοικονομικά στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας.

Απόρρητο Απόρρητο