Ήταν μια δύσκολη συνεδρίαση για τη Wall Street η σημερινή, που συμπλήρωσε μια συνολικά δύσκολη εβδομάδα, με ελάχιστα ελπιδοφόρα στοιχεία από τα οποία οι επενδυτές θα μπορούσαν να «πιαστούν» για να αποτινάξουν το βαρύ κλίμα.

Η νέα αύξηση του πληθωρισμού, τα απογοητευτικά προγνωστικά για τη στρατηγική της Fed, οι δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, το νέο ράλι του πετρελαίου και τα όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα συνέθεσαν ένα παζλ που οδήγησε όλους τους δείκτες σε σημαντικές απώλειες, μακριά από τα ρεκόρ του πρώτου τριμήνου. Αν και τουλάχιστον την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, οι απώλειες συρρικνώθηκαν κάπως!

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κατέγραψε μεγάλη πτώση κατά 475 μονάδες ή 1,24% φτάνοντας έτσι τις 37.983, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να κατρακυλά έως και 579 μονάδες. Αντιστοίχως, ο S&P 500 υποχώρησε δραστικά κατά 1,46% στις 5.123 μονάδες και ο Nasdaq έκανε «βουτιά» σε ποσοστό 1,62% με αποτέλεσμα να προσγειωθεί στις 16.175 μονάδες.

Με τις επιδόσεις αυτές και τα πρόσημα για την εβδομάδα παρέμειναν στο «κόκκινο» με τον Dow να αποσπά τα θλιβερά σκήπτρα με πτώση 2,7%, τον S&P να ακολουθεί με κάμψη 1,6% και τον Nasdaq να είναι μειωμένος κατά 0,5%.

Πάντως, και στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κατέγραψαν νέες απώλειες, καθώς η αστάθεια στη Μέση Ανατολή έφερε στροφή σε «ασφαλείς» επενδύσεις, όπως ο χρυσός και τα αμερικανικά ομόλογα. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς έπεσε άλλες πέντε μονάδες στο 4,522% και του 2ετούς υποχώρησε στο 4,899%.

Το κλίμα στην αγορά είχε… στραβώσει ήδη από την Τετάρτη, όταν το άλμα του πληθωρισμού σε επίπεδα άνω του αναμενόμενου ανάγκασε αναλυτές και traders να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Άλλωστε, και αξιωματούχοι του συμβουλίου σε δηλώσεις τους, τις τελευταίες ημέρες, ξεκαθάρισαν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε περικοπές. Ανάμεσα τους ο πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι, Τζεφ Σμιντ, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις υποστήριξε πως θα προτιμούσε να κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για όσο χρειαστεί, έως ότου υπάρχουν απόλυτα πειστικά στοιχεία πως ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά.

Έτσι, η βεβαιότητα πως η νομισματική χαλάρωση θα ξεκινήσει τον Ιούνιο έχει εξανεμιστεί και πλέον η αγορά εστιάζει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ελπίζοντας έτσι, σε έστω και δύο περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά. Το δε, σενάριο αυτό είναι και το πλέον αισιόδοξο, δεδομένου ότι πολλοί αναλυτές και οίκοι «βλέπουν» μόνο μία μείωση των επιτοκίων, στο τελευταίο τρίμηνο, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που τολμούν να μιλήσουν για καθόλου μειώσεις φέτος!

Μέσα στο κλίμα αυτό οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, με πιθανό χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ και το νέο ράλι των πετρελαϊκών τιμών περιέπλεξαν περαιτέρω το τοπίο.

Το Brent βρέθηκε πρόσκαιρα κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI πάνω από τα 86 δολάρια και αν και σταδιακά σταθεροποιήθηκαν, η απειλή για ένα άλμα πάνω από τα 100 δολάρια παραμένει ορατό, αν το Ιράν εμπλακεί στον πόλεμο.

Στην εικόνα αυτή τελειωτικό χτύπημα αποδείχτηκαν τα σχετικά απογοητευτικά αποτελέσματα των τραπεζικών κολοσσών που δημοσίευσαν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου σήμερα, ήτοι η Citigroup, η Wells Fargo και βέβαια η «βασίλισσα» JPMorgan Chase. Αν και οι επιδόσεις τους για το τρίμηνο ήταν ανοδικές, τα προειδοποιητικά guidance για τη χρονιά προβλημάτισαν την αγορά.

Κοινός παρονομαστής η εκτίμηση πως τα παρατεταμένα υψηλά επιτόκια έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν τις τράπεζες, κάτι που θα φανεί σε όλο τον κλάδο, πιθανότατα δε, και τα επόμενα τρίμηνα.

Χαρακτηριστικά η JPMorgan υποστήριξε ότι αναμένει ότι τα ετήσια καθαρά έσοδα της από τόκους θα κινηθούν χαμηλότερα από ότι περίμενε η αγορά για το 2024, με τον Τζέιμι Ντίμον να προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Κάπως έτσι, η μετοχή της JPMorgan βρέθηκε να χάνει πάνω από 6%, ενώ συνολικά οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν πιέσεις, ανάμεσα τους βέβαια και οι Citi και Wells Fargo.

Απώλειες κατέγραψαν και οι τεχνολογικές μετοχές. Μάλιστα από τις λεγόμενες «Υπέροχες Επτά» μόνο μια εταιρεία κατάφερε να κινηθεί κόντρα στο καθοδικό ρεύμα. Πρόκειται για την Apple, που κράτησε τα χθεσινά της κέρδη με τους επενδυτές να επικροτούν την απόφαση της να προχωρήσει σε ριζικό ανασχεδιασμό των Mac και να τονώσει έτσι τις αναιμικές πωλήσεις του κλάδου των υπολογιστών. Οι υπόλοιπες έξι της ομάδας κατέγραψαν απώλειες άνω του 1%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε καν ο ενεργειακός κλάδος με φόντο τα νέα κέρδη του μαύρου χρυσού δεν κατάφερε να αποτινάξει τις πιέσεις, αν και οι απώλειες του ήταν σχεδόν οριακές. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό πως και οι 11 επιμέρους κλάδοι του S&P 500 κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοήσει τις κινήσεις της Fed, τονίζουν οι αναλυτές

Martin Thelle: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει 6% το ελληνικό ΑΕΠ (γραφήματα)

Μιχάλης Τσαμάζ: «Φεύγω στην ιδανική συγκυρία για τον ΟΤΕ»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ