Την ανηφόρα έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σκαρφαλώνει στα όρια του 4,4%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 7μήνου.

Οι ανοδικές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα συνιστούν απόρροια της ανησυχίας που επικρατεί στην ευρύτερη αγορά του κρατικού χρέους, καθώς το δόγμα των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» επηρεάζει δυσμενώς.

Μη ξεχνάμε, εξάλλου, ότι τα υψηλά επιτόκια, τα οποία έρχονται ως απάντηση στον επίμονο πληθωρισμό, υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης και υποσκάπτουν την πορεία του ΑΕΠ, μέσω του ακριβότερου κόστους χρήματος.

Έτσι, η προοπτική επιβράδυνσης της οικονομίας στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού συνεπάγεται την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 ή την κρίση – χρέους του 2012.

Στο 4,4% η απόδοση στην ελληνική 10ετία

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα κινείται στα όρια του 4,4%, σημειώνοντας άνοδο οκτώ μονάδων βάσης σε σχέση με την Τετάρτη (27/9).

Τα spreads, παράλληλα, τα οποία μετρούν την απόκλιση στις ομολογιακές αποδόσεις Ελλάδας και Γερμανίας, αυξάνονται στα πρόθυρα των 150 μονάδων, αν και πριν μερικές εβδομάδες βρίσκονταν κοντά στις 120 μονάδες.

Σε υψηλό 7 μηνών η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης DBRS και Moody’s, αναμφίβολα, παρέχουν ένα είδος ανθεκτικότητας στις ελληνικές αποδόσεις. Και γι’ αυτό βλέπουμε την απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας να παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα της Ελλάδας (4,87% Vs 4,40%).

Μια ενδεχόμενη αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου είναι πιθανό να βελτιώσει κάπως την εικόνα των ελληνικών τίτλων, περιορίζοντας το spread με τη Γερμανία και ανοίγοντας την απόσταση από την Ιταλία.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις διαθέσεις των επενδυτών, ιδίως ενόσω το ελληνικό χρέος παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Σε πολυετή υψηλά το δημόσιο χρέος

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις σε πολλά κρατικά ομόλογα «φιγουράρουν» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών.

Ενδεικτικά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία για τη Γερμανία ανέρχεται στο 2,9% (υψηλό από το 2011), για τη Γαλλία στο 3,47% (υψηλό από το 2011), για την Ισπανία στο 4% (υψηλό από 2013) και για την Πορτογαλία στο 3,66% (υψηλό από το 2017).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται σταθερά στο 4,5%, πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο από το 2008.

Στις ΗΠΑ, δε, το κόστος δανεισμού στη 10ετία ανέρχεται στο 4,6%, ένα επίπεδο το οποίο αγνοούταν από το μακρινό 2007. Εξάλλου, οι επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θεωρούν πολύ πιθανή (40%) μια νέα αύξηση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας (σήμερα βρίσκεται στο 5,25% – 5,50%).

Η άνοδος των αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων στην τελευταία 5ετία

Και σαν να μην έφθανε ο βραχνάς της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, τις τελευταίες εβδομάδας εξελίσσεται και το θρίλερ με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, καθώς το Κογκρέσο αδυνατεί να καταλήξει σε συμφωνία για το ύψος των δαπανών.

Εφόσον δεν υπάρξει «λευκός καπνός» έως την 1η Οκτωβρίου, τότε η λειτουργία πολλών δημόσιων υπηρεσιών, μουσείων κ.α. θα τεθεί σε αναστολή, σε μια κατάσταση η οποία προσομοιάζει αρκετά το πρόσφατο θρίλερ για το ανώτατο όριο χρέους.

Διαβάστε ακόμα

Το αφουμιγκέισον του ΣΥΡΙΖΑ (Αχ, Πάνο!), η Δόμνα συμμαθήτρια, οι ενστάσεις στο Υπουργικό και ο ορεξάτος με το last bid των Σπετσών

UniCredit Bank: Οι τέσσερις παράγοντες αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ετήσια EBITDA 300 εκατ. ευρώ από την Αττική Οδό για τα επόμενα 25 χρόνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ