Άνω του ψυχολογικού ορίου του 4% επανέρχεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την επιτοκιακή πολιτική της κεντρικής τράπεζας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στην 22η Μαρτίου, ημέρα συνεδρίασης της Federal Reserve, το κόστος δανεισμού στη 10ετία αυξάνεται την Πέμπτη κατά 3 μονάδες βάσης και σκαρφαλώνει στο 4,001%. 

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά και στο υψηλότερο επίπεδο από το… μακρινό 2008.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου παραμένει άνω του 5%, κάτι που σημαίνει ότι το βραχυπρόθεσμο χρέος είναι ακριβότερο του μακροπρόθεσμου. Μάλιστα, για πρώτη φορά από το 1981 η απόκλιση στις αποδόσεις των 2ετών και των 10ετών ομολόγων ξεπερνάει τις 100 μονάδες βάσης.

Η αναστάτωση στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων συνιστά αποτέλεσμα των νέων δηλώσεων του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος προανήγγειλε νέες αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού. Αυτό, εύλογα, ανάγκασε τους traders να αναθεωρήσουν στο 5,6% το τελικό ύψος των επιτοκίων.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση της 22ης Μαρτίου, όλες οι ενδείξεις κάνουν λόγο για μια παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 5% – 5,25% (από 4,50% – 4,75% σήμερα).

Η διαφαινόμενη επιτάχυνση της νομισματικής σύσφιγξης πυροδοτεί σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της οικονομίας, καθώς τα υψηλά επιτόκια υπονομεύουν την ανάπτυξη και ενισχύουν την ύφεση. Εξ ου και η μεγάλη επιδείνωση στο κόστος δανεισμού.

Διαβάστε ακόμα

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, η φόρτιση και η συγγνώμη, τα δύο ξενοδοχεία στο Ελληνικό και το σφυρί στο ράντσο Κοντομηνά

Απόστολος Βακάκης – Jumbo: Δεν σκοπεύω να αποσυρθώ – Πολύ κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που παντρεύεται την πριγκίπισσα της Ιορδανίας – Πώς η οικογένεια Θερμιώτη πλούτισε στη Βενεζουέλα