Ευρεία αναστάτωση στις αγορές των κρατικών ομολόγων έχει επιφέρει η πρόθεση της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, να αυξήσει ακόμη περισσότερο το ύψος των επιτοκίων, κόντρα στις αρχικές προσδοκίες για σταδιακή ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης.  

Ο επίμονος πληθωρισμός αναγκάζει τον διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να προλειαίνει το έδαφος για νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι traders να εκτιμούν πλέον ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων θα φθάσει στο 5,6%. Η BlackRock, από την πλευρά της, σπεύδει να ανεβάσει περαιτέρω τον πήχη, τον οποίο θέτει στο 6%.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα το επιτοκιακό εύρος της Fed κυμαίνεται μεταξύ 4,5% και 4,75%, με την προσοχή να στρέφεται στις 22 Μαρτίου, ημέρα αποφάσεων για την κεντρική τράπεζα.  

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, έχουν εμβαθύνει την αντιστροφή της καμπύλης των αμερικανικών αποδόσεων, με το premium στην απόδοση των 2ετών ομολόγων σε σχέση με τα 10ετή ομόλογα να φθάνει τις 100 μονάδες βάσης. Μία επίδοση, η οποία έχει να καταγραφεί από το 1981.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος δανεισμού στη 10ετία κυμαίνεται στα όρια του 4%, ενώ στη 2ετία ξεπερνάει το επίπεδο του 5%, για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 – 2009.  

Treasury Curve Inversion Deepens

Κι αυτό, φυσικά, αποδίδεται στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και εκτοξεύει το ρίσκο για το βραχυπρόθεσμο χρέος. 

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν ισχυρότερα απ’ ό,τι περιμέναμε, κάτι που σημαίνει ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων πιθανώς θα είναι υψηλότερο», δήλωσε την Τρίτη ο Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεγαλύτερων αυξήσεων επιτοκίων τους επόμενους μήνες. 

«Εφόσον τα στοιχεία δείξουν ότι απαιτείται πιο γρήγορη σύσφιγξη, θα είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να επιταχύνουμε τον ρυθμό των αυξήσεων στα επιτόκια», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Fed, ο οποίος κατέθεσε στο Κογκρέσο.

Διαβάστε ακόμα

Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ μετράνε και ζυγίζουν, η ΔΕΗ κλείνει το deal με την Enel, η Κασσιόπη αλλάζει χέρια, η πλωτή μαρίνα της Κέρκυρας και ο χαμός στις Ασφάλειες

Οικογένεια Μαμιδάκη: To χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας, η πτώση της και οι πλειστηριασμοί (pics)

Πώς ένα πείραμα στο instagram εξελίχθηκε σε μια γιγάντια παγκόσμια κοινότητα