Μπορεί να βρισκόμαστε στο μέσον της πανδημίας που άλλαξε και αλλάζει τον τρόπο ζωής μας, όπως τουλάχιστον τον ξέραμε μέχρι τώρα, αλλά η επόμενη μέρα πλησιάζει. Η ώρα που θα κάνουμε ταμείο, θα μετρήσουμε τις ζημιές και θα δούμε πώς θα πορευτούμε εφεξής ως κοινωνίες και ως πολίτες. Όμως σ’ αυτό τον δύσκολο χρόνο πολλά πράγματα άλλαξαν και αλλάζουν και δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις εκείνες που βλέπουν μακριά και από τώρα έχουν δημιουργήσει νέες βάσεις εκκίνησης.

Την ώρα που οι περισσότεροι αγωνιούμε για την εξάπλωση, τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια, υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που προχωρούν σε προγραμματισμένες επενδύσεις, αναπροσαρμόζουν τα πλάνα τους και ετοιμάζονται για restart. Όπως υπάρχουν στον αντίποδα και πολλές άλλες επιχειρήσεις που βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον όταν θα σταματήσουν τα προγράμματα στήριξης από το κράτος.

Εν μέσω λοιπόν πανδημίας, βλέπουμε εγκρίσεις με ταχείες διαδικασίες εκατοντάδων επενδυτικών σχεδίων από το υπουργείο Ανάπτυξης που δείχνουν πως η πανδημία δεν επέφερε παντελή ακινησία στην οικονομική δραστηριότητα.
Βλέπουμε την αγορά ακινήτων και κυρίως μεγάλων χώρων γραφείων και επαγγελματικών κτηρίων, μια έντονη δραστηριότητα από μεγάλες ξένες εταιρείες που έχουν επιλέξει τη χώρα μας ως βάση δραστηριοτήτων call centers.
Βλέπουμε επίσης μεγάλες πολυεθνικές να εγκαθίστανται με ερευνητικά κέντρα και Hubbs στην Ελλάδα ανοίγοντας θέσεις εργασίας για υψηλής κατάρτισης προσωπικό.
Βλέπουμε επενδύσεις και επεκτάσεις σε νέους τομείς δραστηριότητας που επισπεύδονται λόγω της πανδημίας όπως είναι οι ταχυμεταφορές, το ηλεκτρονικό εμπόριο, το delivery και γενικά τα logistics.
Βλέπουμε μεγάλα deals στην ενέργεια στα πλαίσια του περάσματος στην πράσινη ενέργεια.
Παρατηρούμε μια έντονη κινητικότητα από τη μια επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων αλλά και πολλών ξένων της κατηγορίας των λεγόμενων ψηφιακών νομάδων που επιλέγουν να δουλεύουν από τη χώρα μας.

Οπως φυσικά βλέπουμε και τις σοβαρές προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών από το κράτος ώστε να μη χαθεί και η 4η βιομηχανική ή ψηφιακή επανάσταση.
Επενδύσεις και αγοραπωλησίες στον τουριστικό τομέα εν μέσω μάλιστα της πρωτοφανούς κρίσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της πανδημίας, καταδεικνύουν μια εμπιστοσύνη στο brand name Ελλάδα πως θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη μέρα.

Με άλλα λόγια, μπορεί αυτή τη στιγμή να βιώνουμε το πιο βαθύ σκοτάδι αλλά μάλλον αυτό είναι πριν την αυγή μια νέας μέρας.
Σαφώς και οι ζημιές στον τελικό λογαριασμό θα είναι πολύ μεγάλες. Αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέπουμε. Οπως επίσης πολλά θα είναι τα θύματα της διπλής κρίσης τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία. Όμως σ’ αυτή τη νέα περιπέτεια που έχουμε μπει δεν είμαστε αυτή τη φορά μόνοι και ικέτες. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο κι είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθούν συνολικές λύσεις στήριξης των οικονομιών των χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για παράδειγμα δεν είναι πια ίδια με τις επιλογές που έκανε πριν την πανδημία.

Τα προγράμματα λιτότητας για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, τη σφιχτή χρηματοδότηση των οικονομιών και την τιμωρητική πολιτική στους μη συμμορφούμενους, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Τώρα η φωτιά μπήκε στις αυλές και των πιο ισχυρών κρατών της Ένωσης και επομένως τα πυροσβεστικά μέτρα που είναι το τύπωμα χρήματος και το μοίρασμα ρευστότητας με την κάνουλα, δεν μπορεί να μας αφήσει απέξω επειδή κάποτε ήμασταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.
Τρανή απόδειξη τα εγκεκριμένα κονδύλια από το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης που θα φθάσουν στα 32 δισ. και μαζί με το ΕΣΠΑ μπορούν να αλλάξουν άρδην την εικόνα και τις προοπτικές της χώρας στα επόμενα χρόνια.
Με άλλα λόγια, δεν έχουν χαθεί τα πάντα, αρκεί αυτοί που θα κληθούν να διαχειριστούν την επόμενη μέρα, να έχουν σχέδιο, όραμα, εργατικότητα και έγνοια όχι μόνο για τους αριθμούς αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί τα τελευταία πολλά χρόνια.