Μπορεί φαινομενικά η ελληνική οικονομία να δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές μέσα και σ’ αυτή τη νέα κρίση, πλην όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως όλα κρέμονται από μια κλωστή και ένα μόνο λάθος να επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες που στο τέλος και πάλι εμείς οι πολίτες θα κληθούμε να πληρώσουμε.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι και κυρίως αυτοί που ασκούν πολιτική ή αντιπολιτεύονται τις επιλογές της κυβέρνησης με την καφενειακή λογική «κάνε με εμένα πρωθυπουργό για 24 ώρες και να δεις για πότε διορθώνω όλα τα στραβά και τα ανάποδα».

Ακούσαμε προχθές τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια συνέντευξή του να κατακεραυνώνει την κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, γιατί δεν έχει εισπράξει ούτε ένα σεντ από τα υπερκέρδη των παραγωγών και παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και γιατί δεν καταργεί τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα για να ωφεληθούν άμεσα οι καταναλωτές και όχι δια των επιδοτήσεων.

Κι είναι απορίας άξιον αν αυτός και η ομάδα του, παρότι κυβέρνησαν τη χώρα για 4,5 χρόνια, κατάλαβαν στο ελάχιστο πώς λειτουργεί η οικονομία και οι επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές.

Πρώτον, για να εισπράξεις τον εξαγγελθέντα φόρο 90% επί των υπερεσόδων, πρέπει πρώτα οι επιχειρήσεις να κλείσουν την οικονομική χρονιά, να καταρτίσουν τους ισολογισμούς τους για να μπορέσουν στη συνέχεια οι ελεγκτικές αρχές να προσδιορίσουν τα υπερκέρδη και να τα φορολογήσουν. Αυτά γίνονται στις ευνομούμενες χώρες γιατί διαφορετικά είναι σαν να μπαίνει το κράτος και να τους παίρνει με το έτσι το θέλω το πορτοφόλι. Αυτά για τα υπερέσοδα του πρώτου εξαμήνου. Από το καλοκαίρι και μετά, ως γνωστόν, με την εφαρμογή του νέου νόμου και τον μηνιαίο προσδιορισμό και των προβλέψεων τιμών, ήδη όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός έχουν εισπραχθεί 2,7 δισ.

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα γι’ αυτούς που θέλουν να κάνουν άκοπη και ανέξοδη αντιπολίτευση. Δεν χρειάζεται καν να μπούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες πότε εισπράττουν οι εταιρείες από τους πελάτες και πότε εκκαθαρίζεται η κατανάλωση.

Επιχειρηματολογώντας στη συνέχεια για την κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα είπε πως με βάση τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών στο 9μηνο εισπράχθηκαν 7 δισ. περισσότεροι έμμεσοι φόροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επομένως, να το λεφτόδενδρο για τη χρηματοδότηση της κατάργησης των φόρων!

Μόνο που ξεχνά ότι μέσα στη χρονιά που διανύουμε, δαπανήθηκαν περισσότερα από 10 δισ. για τη στήριξη των νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Όπως τους διαφεύγει πως η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα γύρω στο 1,7% του ΑΕΠ. Κι αν έλειπαν από τα ταμεία και τα 7 δισ. από τους έμμεσους φόρους που θεωρούν πως κακώς εισπράχτηκαν, τότε το έλλειμα απλά θα τριπλασιαζόταν οπότε, την επιδιωκόμενη επενδυτική βαθμίδα θα έπρεπε να την ξεχάσουμε δια παντός. Και κάτι τέτοιο φαντάζομαι, δεν είμαι σίγουρος, δεν θα το ήθελε ούτε ο εν αναμονή ξανά πρωθυπουργός.

Είπαμε, αντιπολίτευση σκληρή για να αποφεύγει ή να διορθώνει τα λάθη της, που δεν είναι και λίγα, η κυβέρνηση, αλλά όχι φθηνός λαϊκισμός για ακροατήριο που ούτως ή άλλως όλα αυτά τα τεχνικά και εξειδικευμένα θέματα, του μοιάζουν με κινέζικα και απλά του μένει, πως με ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν οι τιμές, θα πέσουν οι φόροι και η κοινωνία μας ως δια μαγείας θα γίνει δικαιότερη!

Το ξέρουμε, η άγρα ψήφων είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά αλλά δεν χρειάζεται να μετέρχονται ακόμα και παλαβομάρες που στην πραγματική ζωή, δεν έχουν καμιά θέση. Γιατί μετά, δεν χρειάζεται να αναρωτιούνται για τα χαμηλά δημοσκοπικά ευρήματα. Υπάρχει κόσμος σκεπτόμενος που δεν τσιμπάει στην εύκολη συνθηματολογία και κόσμος που έπαθε και έμαθε.