Η μέρα έχει 24 ώρες. Αν υπολογίσουμε ότι το ένα τρίτο της μέρας μας τουλάχιστον το αναλώνουμε στον χώρο εργασίας που συνήθως αποτελεί μία κοινότητα ανθρώπων, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό για την ψυχολογία μας είναι να υπάρχει ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον όπου οι εντάσεις αποσοβούνται και οι ανθρώπινες σχέσεις παραμένουν σε ένα καλό επίπεδο.

Μόνον αυτές οι συνθήκες επιτρέπουν σε μία εταιρεία πραγματικά να εξελιχθεί και να μεγαλουργήσει.

Πάθη, προσωπικές φιλοδοξίες, ατομικισμός, κακές συμπεριφορές πολλές φορές στέκονται αφορμή να δημιουργούνται έριδες, συγκρούσεις, ακόμα και αντιδικίες που καταλήγουν στα δικαστήρια. Οι ισορροπίες στον χώρο εργασίας είναι πραγματικά λεπτές και εύκολο να διαταραχθούν.

Η διαμεσολάβηση στον χώρο εργασίας είναι μία εξαιρετική μέθοδος επίλυσης διαφορών ώστε είτε να αποκαθίστανται και να εξομαλύνονται οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων ή μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας που έχουν διαταραχθεί. Η διαμεσολάβηση είναι μία δομημένη διαπραγμάτευση στην οποία τα μέρη προσέρχονται εκούσια, η οποία διεξάγεται από έναν τρίτο, ουδέτερο διαπραγματευτή μέσα από κοινές και κατ’ ιδίαν συνεδρίες με σκοπό την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης από τα ίδια τα συμμετέχοντα μέρη.

Ο διαμεσολαβητής κατευθύνει τη διαπραγμάτευση προτείνοντας στην πορεία λύσεις αλλά δεν τις επιβάλλει. Το εχέγγυο για την επιτυχία μίας διαμεσολάβησης στο χώρο εργασίας είναι οι ιδιότητες του διαμεσολαβητή, η ουδετερότητα και αμεροληψία του αλλά και το απόρρητο που διέπει το σύνολο της διαδικασίας.

*Ο Αναστάσιος Φράγκος είναι δικηγόρος Αθηνών από το έτος 2000 , δικηγόρος Αγγλίας και Ουαλίας, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής CEDR , απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών LLM από το University College London στο ναυτιλιακό δίκαιο.