Η Κυβέρνηση μετά την πανδημία θα κληθεί να διαχειριστεί μια σοβαρή δημοσιονομική πρόκληση. Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας το 2020 υπολογίζεται ότι στοίχισαν συνολικά 24 δισ. ευρώ και ο κύκλος των μέτρων συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά. Η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων συγκράτησε σε σημαντικό βαθμό την πλήρη καταστροφή του παραγωγικού ιστού, χωρίς να υποτιμούμε το γεγονός ότι συγκεκριμένοι κλάδοι και δραστηριότητες δέχθηκαν σφοδρά πλήγματα και πολλές εταιρίες δεν θα λειτουργήσουν ξανά. Όσο όμως η πανδημία παρατείνεται, οι επιπτώσεις θα γίνονται δυσμενέστερες, όπως άλλωστε προκύπτει από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο, αλλά και τα 3 δισ. φόρους και εισφορές που είναι σε προσωρινό καθεστώς αναστολής είσπραξης.

Η Κυβέρνηση όμως δεν έχει άλλη επιλογή από τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της Οικονομίας και ο σχεδιασμός για φέτος προβλέπει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα 7,5 δισ. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και το μέτρο της μείωσης ή και μηδενισμού της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και το 2021 που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Με δεδομένο ότι η υγειονομική κρίση θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα και το πρώτο εξάμηνο του 2021, η Κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που προσφέρει η χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας. Αν τα προγράμματα εμβολιασμών αποδειχθούν τόσο αποτελεσματικά όσο προσδοκούμε, η ανάκαμψη θα είναι εντυπωσιακή και ιδιαίτερα για μια χώρα όπως η Ελλάδα που η οικονομία της δοκιμάζεται σκληρά την τελευταία δεκαετία.

Η μείωση ή και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου -ενός παράλογου φόρου που ωστόσο επιβάλλεται και σε άλλες χώρες- ενισχύει τη ρευστότητα επιχειρήσεων σε αυτή τη δεινή συγκυρία και ταυτόχρονα είναι ένα μέτρο που κινείται μέσα στα υπάρχοντα περιθώρια, αφού η δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρωζώνη ισχύει και για το 2021. Αν δεν μειώσει τις προκαταβολές η Κυβέρνηση, θα ενισχύσει τα έσοδα φέτος, εξοντώνοντας όμως μεγάλο αριθμό εταιριών και μεγεθύνοντας το συνολικό πλήγμα στην Οικονομία. Επιπλέον το Δημόσιο θα έπρεπε να κάνει μεγάλες επιστροφές φόρου από τις προκαταβολές στις εταιρίες, το 2022 και κυρίως το 2023 που θα έχουν επιστρέψει οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης.