Το βλέμμα δεν είναι πλέον στραμμένο μόνο στα απόνερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Ταξιδεύει» στην Κίνα και τις αντιδράσεις, μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν. Θέτει ερωτήματα για πιθανή  μεγαλύτερη εμπλοκή της Κίνας υπέρ των ρωσικών δυνάμεων που θα ρίξει λάδι, παρά θα σβήσει τη φωτιά. «Επιστρέφει» στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ. Και σίγουρα παρακολουθεί με σταθερό ενδιαφέρον τις κινήσεις της Ευρώπης για τον χειμώνα που έρχεται.

Στη χώρα μας, ο φετινός Αύγουστος είναι γεμάτος αντιφάσεις. Το αυξημένο κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, ως και παγκόσμια φαινόμενα, χτυπούν την ελληνική οικονομία, ροκανίζουν το ελληνικό διαθέσιμο εισόδημα. Η τουριστική κίνηση φαίνεται  ότι θα ξεπεράσει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της δημοσιονομικής δυνατότητας. Οι νέες τουρκικές προκλήσεις και  η επικείμενη έξοδος του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλκαμίτ Χαν» βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και επιβάλλουν τη διαρκή επικοινωνία Αθήνας και Λευκωσίας. Οι προτάσεις, οι εκτιμήσεις και οι ασκήσεις για τα δημοσιονομικά περιθώρια πυροδοτούν συζητήσεις για τις επόμενες δύσκολες μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα στη ράγα μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Οι «ισχυροί άνεμοι» ανεβάζουν τους βαθμούς της ανασφάλειας και οι Έλληνες πολίτες ετοιμάζονται- μετά τις ολιγοήμερες διακοπές- να επιστρέψουν στη μάχη με τις αβεβαιότητες.

Είναι πασιφανές ότι μετά και την κατηγορηματική δήλωση του Κ. Μητσοτάκη (ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας), το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις πρωτοβουλίες για την στήριξη των πολιτών σε αυτό το δύσβατο φόντο. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν ότι απαιτείται ένα στιβαρό σχέδιο, πολιτική σταθερότητα και ευέλικτες κινήσεις. Οι ψηφοφόροι τους, επισημαίνουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τις προτεραιότητες και «διαδηλώνουν» υπέρ των πολιτικών που θα τους προστατέψουν από τις απανωτές κρίσεις και τις νέες αβεβαιότητες. Οι πιο απαιτητικοί -εκείνοι που αποφασίζουν εάν και τι θα ψηφίσουν την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες- βλέπουν, κρίνουν και αναμένουν τις δράσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Η φετινή Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης θα είναι αναμφίβολα για όλους το σημείο της εκκίνησης, όχι όμως και το τέλος της αναμέτρησης σε ένα κόσμο που διαρκώς αλλάζει. Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη στηρίξει εμπράκτως την προοπτική κοινής πολιτικής για τις χώρες της- η κάθε χώρα οφείλει εν τω μεταξύ να προετοιμαστεί για τα χειρότερα σενάρια.

Η επιδοματική πολιτική είναι μια κάποια λύση, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πλέγμα των προβλημάτων. Τα ευάλωτα νοικοκυριά και η μεσαία τάξη δεν πρόκειται να ορθοποδήσουν χωρίς αποτελεσματικές παρεμβάσεις– αυτό δεν δηλώνουν άλλωστε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε κάθε ευκαιρία;

Εκεί, κοντά στη ΔΕΘ, ανοίγουν τα σχολεία, οι πρωτοετείς και οι γονείς τους θα ψάχνουν σπίτι- με τι ενοίκιο; Οι λογαριασμοί θα τρέχουν χωρίς σταματημό και περίπου 60.000 κινδυνεύουν -σύμφωνα με την αντιπολίτευση- να μείνουν και πάλι εκτός παιδικών σταθμών – ΚΔΑΠ. Μια βεντάλια κοινωνικής πολιτικής για όλες τις γενιές και την αντιμετώπιση των νέων ανισοτήτων είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Εκεί, κοντά στη ΔΕΘ, η σκληρή πραγματικότητα δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια ανούσιων και παλιομοδίτικων κομματικών αντιπαραθέσεων. Θα αφήνει ωστόσο χώρο σε μια κυβέρνηση που ακούει και διορθώνει τα λάθη της και σε μια αντιπολίτευση που ξέρει ποιες είναι οι ουσιαστικές μάχες για τους πολίτες και τον αγώνα αντοχής. Οι ψίθυροι και οι κραυγές τους στις δημοσκοπήσεις είναι πάντα δίπλα…