Η Turkish Airlines πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με την Rolls-Royce Holdings Plc και την Airbus SE για την εγχώρια παραγωγή εξαρτημάτων αεροσκαφών αξίας έως και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο της μεγάλης αγοράς αεροσκαφών που ανακοίνωσε πέρυσι.

Η συμφωνία πιθανότατα θα ανακοινωθεί σε μια τελετή στην Κωνσταντινούπολη αργότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Το τουρκικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της αεροπορικής εταιρείας.

Η ναυαρχίδα της Τουρκίας επιβεβαίωσε την αγορά 230 αεροσκαφών από την Airbus τον Δεκέμβριο, με δυνατότητα για περισσότερα, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να επεκτείνει τον κόμβο της Κωνσταντινούπολης και να αντιμετωπίσει περιφερειακούς ανταγωνιστές όπως η Emirates και η Qatar Airways. Στο πλαίσιο της παραγγελίας, η Τουρκία πίεσε για την τοπική παραγωγή εξαρτημάτων αεροσκαφών.

Η συμφωνία για την εγχώρια παραγωγή εξαρτημάτων αεροσκαφών αποτελεί βασικό στοιχείο του στόχου της Τουρκίας να αναπτύξει την πολιτική και στρατιωτική αεροπορική βιομηχανία της και αποτελεί μέρος της παραγγελίας της Airbus για το 2023, η οποία αποτιμάται σε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής TUSAS Engine Industries Inc. ή TEI, πιθανότατα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατασκευής, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Εκπρόσωπος της Turkish Airlines επιβεβαίωσε την ημερομηνία για την τελετή υπογραφής, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και καιρό σε συνομιλίες με ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Rolls-Royce, για την απόκτηση τεχνολογίας κινητήρων για τα εγχώρια σχέδια αρμάτων μάχης και πολεμικών αεροσκαφών.

Η κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων αεροσκαφών, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος έχει τουρκική και βρετανική υπηκοότητα, έχει ήδη μια κοινοπραξία με τον βιομηχανικό όμιλο Kale Group στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας πιέζει να καταστήσει την εγχώρια παραγωγή μέρος των αγορών της στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων σε αμυντικό εξοπλισμό και επιβατικά αεροπλάνα.

Διαβάστε ακόμη 

Ρυθμίσεις οφειλών: Ποιοι (τελικά) μπαίνουν ξανά σε 36 – 100 – 120 δόσεις (πίνακες + vid)

Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή τους

Kilada Hills: Κρούσεις για πώληση του «στρατηγικού» project των 420 εκατ. στο Πόρτο Χέλι (pic + χάρτης)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ