Το Bloomberg αναλύει το ντιμπέιτ των Γερμανών πολιτικών ηγετών εκτιμώντας ότι δεν ήταν τόσο «άγριο» όσο θα περίμενε κανείς.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Olaf Scholz και η ηγέτης των Πρασίνων Annalena Baerbock συμπλήρωναν ο ένας τις προτάσεις του άλλου και έβαλλαν κατά του Χριστιανοδημοκράτη Armin Laschet

«Το CDU πρέπει να γίνει αντιπολίτευση. Είναι οι πολιτικοί του χθες», ανέφερε η Baerbock χαρακτηριστικά. «Δε θα κρύψω πως θέλω να σχηματίσω  κυβέρνηση με το κόμμα των Πρασίνων», υποστήριξε ο Scholz.

Tα γκάλοπ υποδεικνύουν πως η κυβέρνηση συνεργασίας είναι πολύ πιθανή.

Το SPD του Scholz κρατά ένα σταθερό προβάδισμα 5% έναντι του CDU. Ακόμη κι αν χρειαστεί ένα τρίτο κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης, η συμμαχία SPD/Πρασίνων ενδέχεται να αλλάξει ριζικά τη ρότα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κυβέρνησης μετά από 16 χρόνια ηγεσίας Μέρκελ.

Τα δύο κόμματα είχαν σχηματίσει κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας του Καγκελάριου Gerhard Schroeder μεταξύ του 1998 και του 2005. O Schroeder είχε παρουσιάσει τους Πρασίνους ως τους «σερβιτόρους» που σέρβιραν τις πολιτικές αποφάσεις του SPD. Η δυναμική των δύο κομμάτων έχει αλλάξει πολύ από τότε. Η Βaerbock φερόταν ως η επόμενη Καγκελάριος όταν οι Πράσινοι ηγούνταν των γκάλοπ τον περασμένο Απρίλιο. Με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να βρίσκεται στο επίκεντρο των ψηφοφόρων, το SPD έχει αρχίσει να μελετά τρόπους σύμπλευσης με τους στόχους των Πρασίνων.

Απαιτήσεις

Για τον επικεφαλή συνδικάτου Martin Kunzmann, η αλλαγή ξεκίνησε πριν από μια διετία, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κλιματική αλλαγή στη Στουτγκάρδη, την καρδιά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Oι νέοι διαδηλωτές, παρακινούμενοι από τα λεγόμενα της Greta Thunberg, απαιτούσαν την ολική παύση χρήσης και παραγωγής βενζινοκίνητων οχημάτων.

Η άποψη αυτή για πολλούς θεωρείται ως «ύβρις» στην νοτιοδυτική περιοχή της Γερμανίας όπου οι Daimler AG και Porsche AG απασχολούν εκατοντάδες καλοπληρωμένους εργαζόμενους, πολλοί εξ αυτών στο συνδικάτο του Kunzmann. Ο 65χρονος Σοσιαλδημοκράτης είχε -στο παρελθόν- κατακρίνει το κόμμα των Πρασίνων αλλά από τότε έχει καταλάβει πως πρέπει να είναι πιο δεκτικός.

«Εγώ θα περάσω καλά τα τελευταία χρόνια μου στον πλανήτη αυτόν. Αλλά τα δύο εγγόνια μου θέλουν να έχουν καθαρό αέρα, καθαρά ποτάμια και δάση. Τους καταλαβαίνω απόλυτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μια παρόμοια εμπειρία είχε και ο Scholz ο οποίος τον Σεπτέμβριο βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα γκρουπ ακτιβιστών σε ένα beer garden κοντά στον ποταμό Spree. Τους μίλησε και τους διαβεβαίωσε πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ατζέντας του κόμματός του.

Η συμμαχία και το net zero

Η πιθανή συμμαχία μεταξύ του 63χρονου Scholz και της 40χρονης Baerbock θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ δύο γενεών Γερμανών. Οι Πράσινοι έχουν δυναμική βάση στη νεολαία ενώ η βάση του SPD βρίσκεται στους εργαζόμενους στις γερμανικές βιομηχανίες.

Και τα δύο κόμματα προσπαθούν να οδηγήσουν τη χώρα στην «επόμενη ημέρα» του net zero και των μηδενικών εκπομπών άνθρακα, αλλά το SPD έχει λιγότερο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με το κόμμα των Πρασίνων. Το προοδευτικό κόμμα -επίσης- ανησυχεί για τις καλές σχέσεις του SPD με το Κρεμλίνο.

Τα δύο κόμματα διαφωνούν με την απαίτηση του ΝΑΤΟ αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 2%, ενώ  θέλουν να αυξήσουν τη φορολογία των διαδικτυακών, τεχνολογικών κολοσσών. 

Διαβάστε ακόμα:

Μήνυμα της Rocket στον ανταγωνισμό: «Κάν’ τε το όπως εμείς» με τους διανομείς

Τζον και Τζένι Πόλσον: Τα 20 χρόνια γάμου, το διαζύγιο δισεκατομμυρίων και το προγαμιαίο συμβόλαιο

Βενζίνη: Σε ποια νησιά η τιμή της ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο